Doorgezaagd

In een interessante technische kwestie werd mijn juridische assistentie gevraagd door een grote fabrikant/importeur van (onder andere) zaagmachines.

Boete

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had de fabrikant een boete opgelegd, omdat de zaag niet zou voldoen aan de daarvoor geldende veiligheidsnormen.

Beschermkap zaagmachine

Wat was het geval. De desbetreffende zaag was een veel verkochte zogenaamde afkort cirkelzaag die vooral gebruikt werd in de bouw om houten latten af te zagen onder een bepaalde hoek. Deze cirkelzagen vallen onder specifieke Europese Normen (EN) voor veiligheid, waarvan de Nederlandse norm (NEN) is afgeleid. Volgens die norm zou de plastic beschermkap na uitschakeling het zaagblad geheel moeten afsluiten en geblokkeerd moeten houden. De fabrikant had de zaag zelf laten testen en keuren volgens die norm bij een Zweeds keuringsinstituut. Die had de zaag voorzien van een CE-keurmerk. De zaag voldeed dus aan de Europese veiligheidsnorm.

Bezwaar tegen boete afgewezen

Volgens de inspecteur zou uit onderzoek zijn gebleken dat in de rustpositie van de zaagmachine de zelfsluitende plastic beschermkap pas na circa 2 cm vrije slag geblokkeerd zou worden. Aldus zou door een opening van dezelfde afmeting het mogelijk kunnen zijn dat als moedwillig aan de beschermkap werd getrokken het

zaagblad zelf met een vinger aan te raken zou zijn. Opmerkelijk was dat op het moment dat de zaag werd uitgezet de kap zich automatisch en volledig sloot en het dus praktisch onmogelijk was om een vinger te verwonden. Je moest als gebruiker wel heel erg tegen het normale gebruik in de beschermkap wegtrekken.

Het was de inspecteur bekend dat alle andere zagen van de grote bekende merken op exact dezelfde wijze waren voorzien van een op dezelfde wijze werkende beschermkap met vrije speling (soms nog wel groter). Er waren geen gevallen bekend van gebruikers die ooit een vinger zouden hebben verwond op de door de inspecteur veronderstelde werkwijze van de zaag. Toch was een boete opgelegd. Aangezien de fabrikant veiligheid hoog in het vaandel had, was inmiddels al snel een technische oplossing bedacht om de vrije slag weg te nemen. De boete was helaas al opgelegd. Het bezwaar in het bezwaarschrift dat de zaag was gekeurd in Zweden en voorzien van het CE keurmerk en dus voldeed aan de norm was door de NVWA afgewezen. De fabrikant wilde tegen de afwijzing van het bezwaarschrift in beroep bij de rechtbank.

Rechtbank stelt fabrikant in het gelijk

In beroep werd door de rechtbank in Rotterdam de fabrikant in het gelijk gesteld. Tijdens de zitting werd de afkortzaag op mijn verzoek meegenomen en konden de rechters in een demonstratie zelf constateren dat er eigenlijk niets met de zaag mis was, althans dat de veronderstellingen van de inspecteur wel erg ver gezocht waren. De afvaardiging van de NVWA werd tijdens de zitting “doorgezaagd” met tal van lastige vragen door de rechters. De rechtbank oordeelde dat het bezwaar van de fabrikant ten onrechte was afgewezen en vernietigde het besluit van de NVWA om de boete op te leggen.

Uw advocaten

Gerelateerde blogs