Advocaat in het verkeersrecht

Bert Kabel is verkeersrechtadvocaat. Hij heeft zich gespecialiseerd in het verkeersrecht in ruime zin. In Nederland zijn maar heel weinig advocaten die hier verstand van hebben. De praktijk van Bert valt uiteen in het verkeersstrafrecht, het bestuursrechtelijke verkeersrecht en het civiele verkeersrecht.

1. Verkeersstrafrecht advocaat

Binnen het verkeersstrafrecht staat Bert mensen bij die worden verdacht van een verkeersmisdrijf of verkeersovertreding. Bij verkeersmisdrijven kan men denken aan artikel 6 Wegenverkeerswet, rijden onder invloed van alcohol of drugs, rijden zonder geldig rijbewijs en het verlaten van een plaats van een ongeval.

Bij verkeersovertredingen kan men denken aan snelheidsovertredingen, artikel 5 Wegenverkeerswet, bumperkleven en het rijden zonder verzekering.

2. Bestuursrechtelijke verkeersrecht advocaat

Naast het verkeersstrafrecht is er ook het bestuursrechtelijke verkeersrecht. Binnen het bestuursrecht staat Bert mensen bij die te maken hebben met bestuursrechtelijke maatregelen. Hierbij kan de aanleiding liggen binnen het verkeersstrafrecht.

Wanneer iemand onder invloed van alcohol of drugs heeft gereden, kan het CBR maatregelen nemen zoals een EMA-cursus of onderzoek naar de rijgeschiktheid.

Wanneer iemand gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond of zich schuldig heeft gemaakt aan een overschrijding van de maximumsnelheid, kan het CBR soms een EMG-cursus opleggen.

De aanleiding voor bestuursrechtelijke maatregelen door het CBR hoeft echter niet altijd binnen het strafrecht te liggen. Zo kan het CBR ook een onderzoek naar de rijgeschiktheid of onderzoek naar de rijvaardigheid opleggen na een ingevulde eigen verklaring of melding door de politie.

3. Civiele verkeersaansprakelijkheid advocaat

Tot slot staat Bert mensen binnen het civiele verkeersrecht bij. Dit zijn over het algemeen mensen die betrokken zijn geweest bij een aanrijding in het verkeer. Mensen kunnen daarbij schade aan hun voertuig hebben opgelopen die zij wensen te verhalen op de aansprakelijke partij. Bert tracht deze schade dan te verhalen op de wederpartij.