Ondernemen tussen verrekken en vertrouwen

Iemand die ik als advocaat al eens eerder was tegengekomen meldde zich bij mij omdat er ruzie was met zijn compagnon. Zij hadden een internetwinkel waar een hoop geld mee werd verdiend, maar het vertrouwen tussen hen was weg. Klopten de inkoopbedragen wel? Er was ook wantrouwen over ingeschakelde leveranciers? Vragen die illustreren dat het niet goed zat tussen twee kerels die samen ongeveer vijf man personeel in dienst hadden.

De ene compagnon ging eraan onderdoor en werd er depressief van, de andere compagnon verwerkte zijn onzekerheid door in de aanval te gaan. Ik pakte de zaak als bemiddelaar voor ze op, maar een van hen wilde al snel niet eens meer aan tafel komen. Wat doe je dan? Het voordeel van bemiddeling boven mediation is, dat je meer vrijheid hebt over de wijze waarop je de zaak aanpakt. Omdat ik zag dat het bedrijf naar de knoppen ging en de financiële schade enorm was als er geen regeling tot stand kwam, heb ik uiteindelijk als bemiddelaar om de beurt met beide partijen gesproken en onderhandeld.

Met de aanvallende compagnon heb ik zelfs onderhandelingen gevoerd waarbij een conceptvaststellingsovereenkomst artikelsgewijs werd doorgelopen. De andere compagnon keek me in de ogen als ik vervolgens met een serieus resultaat kwam en ging vervolgens na een kort gesprek en een paar kleine aanpassingen met gezonde tegenzin akkoord. Ik had zijn insteek vooraf meegekregen in een aantal emotionele gesprekken en er was nog net voldoende van terug te vinden. Er kwam een lange lelijke schikkingsovereenkomst uit, een compromissenbrij maar het lukte.

Daarmee was de redding van het bedrijf een feit en bleef er iets over om te verdelen. Ik sprak bovendien af dat als men nog ergens een geschil over kreeg, de knoop zou worden doorgehakt door een bindend adviseur.

Ongeveer 95% van de problemen heb ik zo van tafel gekregen met veel geduld en volharding, in de overtuiging dat deze compagnons een praktische oplossing nodig hadden. Ze hebben vervolgens nog drie keer voor de bindend adviseur gestaan, daarna waren alle strijdpunten afgedaan.

Een mooi voorbeeld van hoe een schijnbaar onoplosbaar conflict met veel creativiteit en geduld toch tot een leefbare oplossing kon worden gebracht.

Uw advocaten