Overeenkomst voor aandeelhouders
Aandeelhoudersovereenkomsten zorgen voor heldere en praktische verhoudingen tussen aandeelhouders.
Ook de statuten van een BV regelen het nodige over de rechten en plichten van aandeelhouders. Belangrijke vraag is dus, wat als de aandeelhoudersovereenkomst afwijkt van de statuten? Zijn deze afwijkende afspraken dan wel geldig? Het antwoord hierop is: meestal wel. De rode draad in de jurisprudentie van de Hoge Raad is dat aandeelhouders afspraken mogen maken waarmee zij de rechten die zij hebben, op grond van de statuten zelf, vrijwillig kunnen beperken. Sommige regels in statuten zijn echter van openbare orde, van die bepalingen kan niet van worden afgeweken. Zo mag men niet afwijken van het statutaire doel van een vennootschap.
De inhoud van een aandeelhoudersovereenkomst
Aandeelhoudersovereenkomsten worden onder meer gebruikt om minderheidsaandeelhouders te beschermen, door deze een vetorecht te geven over bepaalde duidelijk opgesomde onderwerpen. Er kan ook worden geregeld dat bij een mooi overnamebod de minderheidsaandeelhouders mee moeten werken als een meerderheidsaandeelhouder het overnamebod wil accepteren. Maar ook omgekeerd, dat de meerderheidsaandeelhouder als hij een deal sluit over verkoop van zijn aandelen, moet afspreken dat de minderheidsaandeelhouder onder dezelfde voorwaarden mag verkopen. Een zogenaamde “drag along tag along– bepaling”.
Kleinere BV’s hangen vaak aan de personen die samen actief zijn en aandeelhouder zijn. Dan heeft men er belang bij niet in de steek gelaten te worden door de medevennoot. In een aandeelhoudersovereenkomst kunnen afspraken worden gemaakt over de voorwaarden waaronder wel of juist niet afscheid kan worden genomen. Met zogenaamde “good leaver bad leaver-bepalingen” wordt vaak geregeld dat als iemand een verwijt kan
worden gemaakt over zijn vertrek, deze een lager bedrag krijgt voor zijn aandelen. Dat is een drempel voor vertrek, maar soms ook een struikelblok als de samenwerking vastloopt. Staat er een geschillenregeling in de statuten of in een overeenkomst tussen de aandeelhouders? Het is erg verstandig om ook daar duidelijke afspraken over te maken.
Managementovereenkomst BV
Er zijn nog legio andere zaken om duidelijke afspraken over te maken. Hoe wordt de management fee vastgesteld van de aandeelhouders die zelf werkzaam zijn voor het bedrijf? Geldt er een concurrentie- en/of relatiebeding als men afscheid neemt? Hoe wordt een impasse doorbroken als er meningsverschillen zijn tussen aandeelhouders? Hoe wordt de knoop doorgehakt als beide partijen vinden dat zij uit elkaar moeten, maar er onenigheid is omdat beide partijen de aandelen van de ander willen overnemen of juist de aandelen willen verkopen aan de ander.
Redelijk dividendbeleid
Ook het beleid met betrekking tot dividend wordt vaak in de aandeelhoudersovereenkomst geregeld. Hoewel dit sinds de invoering van de Flex B.V. in oktober 2012 ook kan worden geregeld in de statuten van een vennootschap, is dit een onderwerp dat vaak in een aandeelhoudersovereenkomst wordt geregeld omdat de afspraken dan sneller kunnen worden aangepast.
Afstemmen van aandeelhoudersovereenkomsten en statuten
Bij het maken van belangrijke afspraken blijft het zinvol om je af te vragen of aandeelhoudersovereenkomsten en statuten niet moeten worden afgestemd. Vaak wordt dat wegens kostenoverwegingen vermeden, maar als de advocaat die de aandeelhoudersovereenkomst opstelt ook direct een plan trekt over wijzigingen in de statuten, dan kan dat vrij snel met de notaris geregeld worden en kunnen de kosten tamelijk beperkt worden gehouden.
Meer informatie
Onze advocaten hebben jarenlange ervaring met het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en statuten. Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij denken graag met u mee.