Verschillen in bevoegdheid
De verschillen in bevoegdheid om namens de maatschap/V.O.F./C.V. te handelen
De handelingsbevoegdheid of vertegenwoordigingsbevoegdheid van maten en vennoten verschilt fundamenteel. In feite staan de uitgangspunten loodrecht op elkaar.
Binden van de maatschap
Waar de maat in beginsel niet bevoegd is om de maatschap te binden, heeft de vennoot in principe onbeperkt bevoegdheden om de vennootschap te binden.
Hoewel in de praktijk weliswaar enkele nuances op deze uitganspunten bestaan (zo mag er vanuit worden gegaan dat de maat bevoegd is om de maatschap te binden voor zover dat op “zijn terrein” ligt, en is de V.O.F. niet gebonden aan verplichtingen die de doelomschrijving van de V.O.F. overschrijden), blijven de verschillen wezenlijk.
Handelingsbevoegdheid vergroten of beperken
Omdat het voor de maatschap en haar maten op sommige momenten goed kan zijn dat de maten (enige) handelingsbevoegdheid of tekenbevoegdheid hebben, terwijl het voor de V.O.F. en haar vennoten soms fijn kan zijn als de bevoegdheid van individuele maten beperkt is, biedt de wet de maten en vennoten de mogelijkheid om elkaars handelingsbevoegdheid te vergroten of te beperken. Hierdoor kan een op de specifieke maatschap/V.O.F. afgestemde regeling worden gecreëerd. Niet alle maten/vennoten hoeven per definitie dezelfde bevoegdheden te krijgen; daarin kan worden gedifferentieerd. Om ervoor te zorgen dat derden van deze afspraken kennis kunnen nemen, kan dit dan worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de verschillen in bevoegdheid om namens de maatschap, V.O.F. of C.V. te handelen? Neem dan contact met ons op. Onze advocaten zijn u graag van dienst.