Afbakening tussen personen vennootschappen
Ondernemers kunnen niet zelf bepalen of zij hun onderneming vanuit een maatschap, een V.O.F. of een C.V. drijven. De wet bepaalt dwingendrechtelijk onder welk regime de ondernemers vallen.
Het verschil tussen maatschap en V.O.F.
Of de samenwerkingsvorm als maatschap of als V.O.F. moet worden gekwalificeerd, hangt af van de activiteiten die onderneming uitoefent. Worden deze activiteiten als beroepsmatig handelen gezien, dan betreft de samenwerking een maatschap. Worden de activiteiten als bedrijfsmatig handelen gezien, dan moet de samenwerkingsvorm als V.O.F. worden gekwalificeerd. Het verschil in aansprakelijkheid is tevens erg belangrijk. Bij de maatschap is elke maat voor zijn deel aansprakelijk voor de schulden. Bij de V.O.F. is elke vennoot aansprakelijk voor de gehele schuld (dat wil zeggen hoofdelijk aansprakelijk).
Beroepsmatige- en bedrijfsmatige activiteiten
Het onderscheid tussen beroepsmatige- en bedrijfsmatige activiteiten is niet scherp. Wat de één als beroepsmatige activiteiten ziet, kan een ander als bedrijfsmatige activiteiten kwalificeren. De kwalificatie verschilt ook van tijd tot tijd. Hoewel het onderscheid al jarenlang bestaat en er sindsdien al gediscussieerd wordt over de criteria en de invulling daarvan, is daarvoor nog steeds geen bevredigend antwoord gevonden. In een poging om het onderscheid toch zo goed als mogelijk onder
woorden te brengen, wordt soms in dure woorden wel gezegd dat “het” beroep wordt uitgeoefend door mensen die handelen uit ideële overwegingen, die regelmatig en in gegarandeerde onafhankelijkheid maatschappelijk werkzaam zijn op een terrein waarop het vooral aankomt op hoogontwikkelde persoonsgebonden kwaliteiten. Om verdere discussies te vermijden, wordt daar dan vaak snel aan toegevoegd dat moet worden gedacht aan werkzaamheden die traditioneel worden gerekend tot de vrije beroepen zoals arts, advocaat, notaris, accountant, etc. Iedereen die niet onder de definitie van beroep valt, valt dan onder het begrip bedrijf.
Het onderscheid tussen V.O.F. en C.V.
De C.V. onderscheidt zich van de V.O.F. doordat eerstgenoemde een vennoot kent, commandiet of stille vennoot genoemd, die weliswaar een financiële inbreng levert, maar zich verder niet actief met (de activiteiten van) de vennootschap bemoeit. Naar buiten toe mag de commandiet de C.V. niet vertegenwoordigen. In dat kader wordt de identiteit van de commandiet ook niet in de openbare registers van de Kamer van Koophandel geregistreerd. Kort samengevat, is dit dus een financier die geen rente voor zijn geldverstrekking ontvangt, maar winst.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de diverse personenvennootschappen? Of heeft u nog vragen over het onderscheid tussen een maatschap, V.O.F. en C.V.? Neem dan contact met ons op.