Terugdraaien van transacties

Terugdraaien van trucs vlak voor faillissement

Benadelingshandelingen

Het gebeurt nog al eens, dat vlak voor een faillissement nog allerlei transacties worden gesloten, met de bedoeling activa of belangen van specifieke leveranciers of schuldeisers “veilig te stellen”. Feitelijk komt dat dan neer op het bevoordelen van specifieke partijen ten koste van de (andere) schuldeisers. Dit soort trucs, ook wel benadelingshandelingen genoemd, zijn niet toegestaan.

Mogelijkheden curator bij benadelingshandelingen

Uitgangspunt van de Faillissementswet is, dat als niet alle verplichtingen ten opzichte van de schuldenaren kunnen worden nageleefd, alle schuldeisers gelijk moeten worden behandeld, met inachtneming van de wettelijke voorrangsregels. Om die reden bepaalt artikel 42 Faillissementswet (FW) dat de curator ten behoeve van de boedel (het faillissement dat hij beheert) het recht heeft om iedere juridisch bindende handeling die de later gefailleerde partij heeft verricht - terwijl hij wist of behoorde te weten dat hij daar de schuldeisers mee zou benadelen - vernietigd kan worden. Daarmee wordt die rechtshandeling dan ongeldig. Er zijn echter wel uitzonderingen op die regel.

Bescherming buitenstaanders

Als een wederpartij van de latere gefailleerde ook een tegenprestatie moest leveren, kan de rechtshandeling slechts worden vernietigd, als die wederpartij wist of behoorde te weten dat benadeling van de schuldeisers het gevolg zou zijn. In gewoon taalgebruik, als je niet weet dat je een ander een loer draait door voor te dringen, dan ben je te goeder trouw en kan de curator je niet “pakken”. In zo’n geval word je als buitenstaander beschermd.

Bewijsvermoedens

De wet kent een aantal bewijsvermoedens die de curator helpen om misbruik en oneigenlijke trucs aan te pakken. Zo kan een benadelende rechtshandeling die minder dan een jaar voor de faillietverklaring tot stand is gekomen tussen bijvoorbeeld een failliet en een direct familielid of zijn echtgenoot gemakkelijker worden vernietigd. De wet bepaalt, dat dan wordt vermoed dat beide partijen van de benadeling wisten. Het betreffende familielid of de betreffende echtgenoot zal dan moeten bewijzen dat dit niet zo is. Dat zal in de praktijk zeer moeilijk zijn.

Op grond van artikel 52 Faillissementswet wordt benadeling ook vermoed van twee kanten bekend te zijn, als een wederpartij geen tegenprestatie hoefde te verrichten. Wanneer men dit van twee kanten wist is zo’n rechtshandeling dus vernietigbaar.

Meer informatie

Heeft u te maken met een dergelijke situatie, of wilt u meer weten over benadelingshandelingen? Neemt u dan contact op met één van onze advocaten. Wij helpen u graag verder.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs