Eigendomsvoorbehoud in faillissementen

Wat is de betekenis eigendomsvoorbehoud in faillissementen

Een eigendomsvoorbehoud komt erop neer, dat de verkoper van een product (zaak) eigenaar blijft van dat product, totdat zijn rekeningen zijn betaald. Daarbij bestaan verschillende variaties. Soms wordt afgesproken dat een eigendomsvoorbehoud blijft bestaan, zolang er nog rekeningen openstaan, uit welke hoofde dan ook en soms blijft het eigendomsvoorbehoud alleen bestaan totdat de koopsom voor het product waarop het eigendomsvoorbehoud rust is betaald.

Eigendomsvoorbehoud curator

Veelal wordt in de algemene leveringsvoorwaarden een eigendomsvoorbehoud opgenomen. De werking van een eigendomsvoorbehoud wordt duidelijk op het moment dat de schuldenaar failliet gaat. Als degene die een rekening niet heeft betaald failliet gaat, is er vanaf dat moment een curator in zijn plaats bevoegd om te bepalen wat er gebeurt met zijn bezittingen en welke betalingen er eventueel nog plaatsvinden. Het eigendomsrecht (eigendomsvoorbehoud) kan ook tegen een curator worden ingeroepen alsof er geen faillissement was.

Onduidelijkheid: oneigenlijke zaaksvermenging

Als een curator in een bedrijf een voorraad ziet staan die afkomstig is uit verschillende leveranties van dezelfde leverancier en een aantal van die leveranties zijn eigendom geworden van koper door betaling, dan kan het onduidelijk zijn welke voorraad onder het eigendomsvoorbehoud zou moeten vallen. Dat noemt met oneigenlijke zaaksvermenging. Vervelend omdat het eigendomsvoorbehoud daardoor niet meer kan worden uitgeoefend. Dit kan worden voorkomen door duidelijke stickers of labels waaruit niet alleen blijkt wie de leverancier is, maar waarop ook leveringsdatum- en of leverantienummer terug te vinden zijn.

Een goed eigendomsvoorbehoud

Het enkel vermelden van een eigendomsvoorbehoud in de algemene leveringsvoorwaarden is zonder duidelijke etikettering een loze letter.

Een goed eigendomsvoorbehoud betekent dus dat onbetaalde spullen met duidelijke labels en/of etiketten van de afzender of leverancier ook ondanks een faillissement kunnen worden opgehaald, opgeëist (als het voorbehouden eigendomsrecht kan worden bewezen). Het is een machtsmiddel waarmee zelfs een curator soms tot betaling kan worden bewogen.

Meer informatie

Hoewel het eigendomsrecht geen wondermiddel is, kan wel het faillissementsrisico op debiteuren gedeeltelijk worden afgedekt. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring op het gebied van eigendomsrecht. Wij adviseren u graag! Neem voor meer informatie contact met ons op.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs