Stemrechtloze aandelen
STAK (Stichting Administratie Kantoor) of stemrechtloze aandelen
Wilt u aandelen verdelen over verschillende familieleden maar de beste ondernemer c.q. ondernemers de zeggenschap geven? Dan kan u dat regelen door de andere familieleden stemrechtloze aandelen te geven of aandelen te geven met minder stemrecht. De winstrechten c.q. dividendrechten die aan de aandelen zijn verbonden kunnen anders geregeld worden.
Sinds de invoering van de FLEX-B.V. per 1 oktober 2012 zijn er in deze veel praktische oplossingen en variaties mogelijk. De FLEX-B.V. is bedoeld om regelingen die eerder met een STAK of aandeelhoudersovereenkomst werden geregeld ook direct via de statuten te kunnen regelen.
Vroeger werden bijvoorbeeld aandelen gecertificeerd en werd er een STAK (Stichting Administratie Kantoor) opgericht die officieel aandeelhouder werd. Dit werd gedaan als men familieleden wel winst maar geen stemrecht wilde geven. Zo’n STAK werd soms ook opgericht voor werknemers die men geen aandelen wilde geven, zodat deze wel recht hadden op dividend, maar geen stemrecht, zodat de directie de baas blijft in het bedrijf.
Tegenwoordig kan dit dus ook door aandelen zonder stemrecht te verstrekken. Vroeger gebeurde dit door de Stichting Administratie Kantoor eigenaar te maken van de aandelen en die dan certificaten te laten verstrekken op grond waarvan de certificaathouders winstrechten hadden.
Wanneer is het praktisch om te kiezen voor een STAK en wanneer kiest u voor stemrechtloze aandelen? Of kan het eenvoudig met een aandeelhoudersovereenkomst worden geregeld? U kunt dan ook meteen bescherming van minderheidsaandeelhouders regelen. Wij beantwoorden deze vragen graag voor u.