Boetebeding

Een boetebeding is een contractuele afspraak met de strekking dat als er zich een bepaalde situatie voordoet, de ene partij aan de andere partij een boete (meestal een geldbedrag) verschuldigd is.

Boetebeding in Nederland

Het Nederlands privaatrecht kent partijen de mogelijkheid toe een boetebeding overeen te komen. In het Burgerlijk Wetboek is deze bevoegdheid geregeld in de artikelen 6:91 t/m 6:94 BW. In art. 6:91 is bepaald dat bij een boetebeding de schuldenaar, indien hij in de nakoming van zijn verbintenis tekortschiet, gehouden is een geldsom of een andere prestatie te voldoen.

Overmacht

Op grond van artikel 6:92 lid 2 Burgerlijk Wetboek kan geen nakoming van het boetebeding worden gevorderd als de tekortkoming niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend. Bijvoorbeeld bij overmacht. In zo’n geval kan het zo zijn dat geen boete verschuldigd is, ook al doet zich de situatie voor waarvoor het boetebeding is geschreven. Ook over de situaties die juist wel of juist niet als overmacht gelden, kunnen afspraken worden gemaakt. Op die manier kun je een boetebeding verder aanscherpen of juist verzachten.

Billijkheid

Artikel 6:94 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een rechter een contractuele boete kan matigen als de billijkheid dit klaarblijkelijk eist. Dit betekent dat een rechter zich terughoudend moet opstellen en niet zomaar zijn gevoel voor eerlijkheid kan volgen. Het moet een situatie betreffen waarin het wel erg ver gaat om onverkort betaling van een boete te eisen. Dit kan het geval zijn als het gaat om een hele hoge boete bij één dag te laat zijn, terwijl dit helemaal geen schade als gevolg heeft. Het kan ook aan de orde zijn bij een hoge boete die zou moeten worden voldaan door iemand die dit niet kan opbrengen, of als de boete onevenredig hoog is ten opzichte van de kernprestatie die met de betreffende boete moet worden veiliggesteld.

Omgekeerd kan de kans dat een boete met succes kan worden opgeëist worden vergroot door in een contract de bedoelingen van partijen heel duidelijk uit te leggen. Waarom is de boete afgesproken en hoe is de hoogte ervan bepaald? Als nadat eerdere afspraken niet zijn nagekomen, toch nog een keer een betalingsregeling wordt getroffen waarbij de schuldenaar extra tijd krijgt, dan heeft de kredietverstrekker een verhoogd belang bij een stevige stok achter de deur. Een hoge boete is ook minder snel onaanvaardbaar als te laat leveren tot gevolg zou hebben dat een productieproces stil komt te liggen of als de afnemer daardoor onvermijdelijk zelf te laat is met een verplichting jegens een eigen klant die daardoor schade lijdt. Uitleggen waarom je afspreekt wat je afspreekt, is dus erg verstandig in een overeenkomst, zeker met betrekking tot een boetebeding.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het (opstellen van een) boetebeding? Neem dan contact op met ons op. Wij helpen u graag verder.