Kindgebonden Budget en alimentatie

Aanbevelingen werkgroep alimentatienormen

Ieder jaar publiceert de Expertgroep Alimentatienormen aanbevelingen over de wijze waarop de alimentatie berekend moet worden. Hoewel de overheid ernaar streeft om de berekening van met name de kinderalimentatie zo eenvoudig mogelijk te maken – zodat ouders dit zelf kunnen berekenen – is er veel te doen geweest over dit onderwerp.

Belangrijke wijzigingen alimentatienormen

Sinds begin 2015 zijn er een aantal veranderingen geweest. Zo zijn er een aantal fiscale voordelen voor alleenstaande ouders afgeschaft en is in plaats daarvan, bovenop het kindgebonden budget, alleenstaande ouderkop gekomen. Hoe daarmee om gegaan moet worden, bleek een vraag te zijn niet zo gemakkelijk te beantwoorden is.

De werkgroep adviseerde hier als volgt mee om te gaan.

Kindgebonden budget bij berekening kosten kind

Allereerst wordt aan de hand van een Nibud tabel gekeken wat bij een bepaald inkomen van de ouders de kosten zijn die gemiddeld aan een kind worden uitgegeven. Daaruit komt een bedrag wat betreft de behoefte van het kind. In die behoefte is de kinderbijslag al opgenomen, maar het kindgebonden budget dat de meest verzorgende ouder ontvangt, nog niet.

Kindgebonden budget naar draagkracht

De werkgroep heeft bepaald dat het kindgebonden budget afgetrokken moet worden van het tabelbedrag en dat vervolgens het resterend bedrag naar draagkracht over de ouders moet worden verdeeld. Dit gaf met enige regelmaat als resultaat dat er voor ouders nauwelijks meer alimentatie over bleef om te betalen. Dit leverde in veel gevallen financiële problemen op voor de verzorgende ouder. Direct kwamen er verschillende advocaten en andere belangenbehartigers in opstand, omdat zij zagen dat dit vaak tot schrijnende uitkomsten leidde.

Meer kinderalimentatie door uitspraak Hoge Raad

Op vrijdag 9 oktober 2015 heeft de Hoge Raad duidelijkheid geboden en bepaald dat het kindgebonden budget inclusief de alleenstaande ouderkop moet worden opgeteld bij het inkomen van de verzorgende ouder en niet langer in mindering moet worden gebracht op de kosten van het kind. Dit betekent dat de alimentatie hoger uit zal vallen dan uitkomst van de berekeningen die zijn gemaakt van 1 januari 2015 tot 9 oktober 2015.

Meer informatie

Wat betekent dit voor uw situatie? Als u wilt weten of dit ook in uw geval tot een wijziging van de kinderalimentatie zou kunnen leiden, dan kunt u contact opnemen met onze advocaat mr. Suzanne van Dijsseldonk.

 

Uw advocaten

Gerelateerde blogs