Bedenktijd
14-dagen termijn
Inmiddels is het doorgedrongen dat met de invoering van de WWZ de mogelijkheid voor werknemers is ontstaan om na ondertekening van een vaststellingsovereenkomst tot beëindiging van het dienstverband, binnen veertien dagen een beroep te doen op de bedenktermijn. Dit lijkt een vrij duidelijke bepaling, maar toch is het al onderwerp van verschillende procedures geweest.
Moment van akkoord
Het is enige tijd namelijk onduidelijk geweest wat het moment van akkoordverklaring is en wat dus het moment is waarop de veertien dagen bedenktermijn is gaan lopen. De rechtbank Den Haag heeft daar in een uitspraak van 7 december 2016 duidelijkheid in aangebracht.
Schriftelijkheidsvereiste?
Na een arbeidsconflict hebben werkgever en werknemer overeenstemming bereikt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Maar wanneer die overeenstemming is bereikt, daar verschillen hun meningen over. Werkgever zegt dat dit moment is gelegen op het moment van een mondeling akkoord en dat toen de 14-dagen termijn is gaan lopen. Werkneemster betwist dit. Zij zegt dat de overeenkomst niet is getekend en dat daarmee niet aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:670b BW is voldaan. Daarom is de bedenktermijn die in lid 2 van dit artikel staat vermeld dan ook niet gaan lopen.
Wettekst
De kantonrechter kijkt naar de wettekst, waaruit volgt dat de beëindigingsovereenkomst schriftelijk moet zijn aangegaan. Uit de wettekst volgt dus niet duidelijk of een bereikte (schriftelijke) overeenstemming tussen partijen ook daadwerkelijk moet worden gevolgd door een beide partijen zelf ondertekende vaststellingsovereenkomst. En zo ja, geldt het moment van de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst dan als startmoment voor die 14-dagen termijn, of de schriftelijke overeenstemming tussen partijen (bijvoorbeeld via de app of via de mail – hetgeen in de praktijk heel vaak gebeurd).
Wetsgeschiedenis
De kantonrechter kijkt naar de wetsgeschiedenis en daaruit blijkt dat het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:670b BW niet zover gaat dat de bedenktermijn pas gaat lopen na ondertekening door partijen van de vaststellingsovereenkomst. Dit is een te verre gaande afwijking van het reguliere contractenrecht. Aan het schriftelijkheidsvereiste ligt slechts ten grondslag dat in het vereiste van een geschrift een bijzondere waarborg is gelegen, dat de werknemer de consequenties van dit beding goed heeft overwogen.
Akkoord via de gemachtigde: start bedenktijd
Op 29 januari 2016 heeft de gemachtigde van de werknemer in de kwestie akkoord gegeven voor overeenstemming over beëindiging van het dienstverband. Daarmee is de bedenktermijn op dat moment aangevangen en was de werkneemster uiteindelijk te laat met het inroepen van de bedenktermijn en was zij gebonden aan de beëindigingsovereenkomst.
Heeft u pas getekend of gaat u tekenen?
Als u een beëindigingsovereenkomst heeft getekend zonder dat u daarin juridische bijstand heeft gehad, dan is het te adviseren om contact op te nemen met een jurist of advocaat, zo snel mogelijk na ondertekening. Mocht de reden zijn om de gegeven toestemming alsnog te herroepen dan wilt u daarmee niet riskeren dat u te laat bent. Houdt goed in de gaten wanneer u uw akkoord heeft gegeven en staar niet blind op de datum onder de vaststellingsovereenkomst.
Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact op met SMART Advocaten.
temming alsnog te herroepen dan wilt u daarmee niet riskeren dat u te laat bent. Houdt goed in de gaten wanneer u uw akkoord heeft gegeven en staar niet blind op de datum onder de vaststellingsovereenkomst.
Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact op met SMART Advocaten.