Statutair directeur
Volgens de wet moeten bedrijven die een B.V. of een N.V. zijn, een statutair directeur hebben die ook als zodanig staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) moet hem benoemen en in sommige gevallen zelfs de Raad van Commissarissen. Een statutair directeur is dus een werknemer van een bedrijf, maar neemt een bijzondere positie in.
Vergaande verantwoordelijkheden
De statutair directeur geeft leiding en heeft verplichtingen naar het bedrijf en naar haar aandeelhouders toe. Worden deze werkzaamheden niet goed uitgevoerd, dan kan onder omstandigheden de directeur in privé worden aangesproken voor schulden van het bedrijf. De verantwoordelijkheden van een statutair directeur gaan ver en kunnen ook vergaande gevolgen hebben. Vaak staat daar een riant salaris en een afkoopsom bij beëindiging van het dienstverband tegenover. Dit artikel gaat over de arbeidsrechtelijke positie van een statutair directeur, welke per 1 juli ingrijpend is veranderd.
Ontslag
Als een bedrijf wil dat een statutair directeur zijn werkzaamheden neerlegt, dan moet er door de algemene vergadering van aandeelhouders met een meerderheid van stemmen een beslissing worden genomen over het ontslag van de directeur. De directeur moet tijdens de vergadering in de gelegenheid worden gesteld om zijn mening te geven over het voorgenomen ontslag. Hij kan tijdens de vergadering dus nog voor zichzelf pleiten. In de tussentijd kan de directeur geschorst worden. Tijdens de vergadering neemt de AVA uiteindelijk een beslissing over zijn ontslag.
Verbreking arbeidsrechtelijke band
Hiermee is de vennootschapsrechtelijke band tussen de directeur en het bedrijf gebroken. Op 15 april 2005 heeft de Hoge Raad echter besloten dat bij een dergelijk besluit ook de arbeidsrechtelijke band tussen de statutaire directeur en het bedrijf wordt beëindigd. Daarop is een uitzondering mogelijk, namelijk wanneer er een opzegverbod van toepassing is. Het is mogelijk dat de statutair directeur, al voordat het voorgenomen besluit tot beëindiging van zijn dienstverband op de agenda is geplaatst, zich ziek heeft gemeld. In dat geval geldt het opzegverbod wegens ziekte onverminderd. De statutair directeur kan het besluit van de AVA om hem te ontslaan ook aanvechten wanneer deze procedurevoorschriften die vermeld staan in de statuten niet in acht heeft genomen of wanneer het ontslagbesluit in strijd zou zijn met de redelijkheid en billijkheid.
Reden voor ontslag melden
Nieuw sinds 1 juli 2015 is dat de AVA een reden voor het ontslag moet aangeven. In de wet zijn de ontslagronden limitatief vastgelegd en de AVA zal een beroep moeten doen op één van die genoemde ontslaggronden om rechtsgeldig over te kunnen gaan tot beëindiging van het dienstverband van de statutair directeur. Er moet dus daadwerkelijk een redelijke grond voor beëindiging van zijn dienstverband aanwezig zijn en er moet gekeken worden of de statutair directeur binnen het bedrijf herplaatst kan worden. Dit zal vaak niet het geval zijn, maar is in grote bedrijven niet ondenkbaar. Vòòr 1 juli 2015 was dit niet nodig en kon de AVA de directeur zonder opgave van redenen en te allen tijde ontslaan.
Aanzegplicht, transitievergoeding, ketenregeling
Sinds 1 juli 2015 zijn er nog meer dingen veranderd voor de positie van een statutair directeur. Zo geldt de aanzegtermijn, die de werkgever verplicht om zeker een maand voor de beëindiging van het tijdelijk dienstverband de werknemer op de hoogte te stellen van het voornemen zijn contract niet te verlengen, ook voor de statutair directeur. Voldoet de AVA hier niet aan dan heeft de statutair directeur recht op een vergoeding ter hoogte van zijn loon voor iedere dag dat de werkgever te laat is met de aanzegtermijn (met een maximum van een maand). Een statutair directeur kan bij ontslag ook vragen om een billijke vergoeding. Voor statutair directeuren met een tijdelijk contract geldt een aangepaste ketenregeling. Waar een normale werknemer in twee jaar tijd drie tijdelijke contracten mag krijgen voordat een opvolgend contract er een van onbepaalde tijd wordt, kan voor de statutair directeur worden afgeweken naar drie maal een contract voor vijf jaar.
Geen bedenktermijn
Wanneer een werknemer heeft ingestemd met zijn ontslag of een vaststellingsovereenkomst heeft getekend tot beëindiging van zijn dienstverband, heeft een werknemer twee weken de tijd om hier zonder opgave van reden op terug te komen. De statutaire directeur heeft die mogelijkheid niet. Stemt hij in met zijn ontslag of ondertekent hij een vaststellingsovereenkomst, dan is dit ook meteen definitief.
Meer informatie?
Heeft u als werkgever vragen over uw statutair directeur of bent u statutair directeur en heeft u vragen over uw positie binnen het bedrijf waar u werkt, neemt u dan contact op met onze advocaat mr. Suzanne van Dijsseldonk.