Belediging op facebook

Belediging van werkgever op Facebook is een dringende reden voor ontbinding van de arbeidscontract zonder vergoeding

Social Media zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Jong of oud, tegenwoordig communiceert bijna iedereen via Social Media. Helaas zijn de berichten niet altijd positief. Ook werknemers laten zich steeds vaker (negatief) uit over werkgevers via social media-sites, zoals Hyves en Facebook. Moet een werkgever alle uitlatingen van zijn werknemers accepteren? Nee, aldus de Kantonrechter te Arnhem, die zich onlangs heeft gebogen over een zaak waarin een medewerker zijn werkgever op Facebook uitmaakte voor een “hoerebedrijf”.

Wat was het geval. Een medewerker van Blokker vraagt zijn werkgever een voorschot te verstrekken. Dit wordt geweigerd, waarna de werknemer zich opgefokt en bedreigend gedraagt op de werkvloer en zich negatief uitlaat op Facebook. De werkgever waarschuwt hiervoor. Twee weken later plaatst de werknemer wederom een negatief bericht op Facebook:

“wat een hoerebedrijf spijt da k er ben gaan werken en die mensen ook dr werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen kom en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s"

Voor de werkgever is de maat vol en diezelfde dag schorst zij de werknemer en verzoekt zij de kantonrechter de arbeidscontract te ontbinden wegens dringende redenen.

Werknemer beroept zich op vrijheid van meningsuiting en is van mening dat het Facebookbericht zijn privédomein betreft.

Deze verweren worden door de kantonrechter niet gehonoreerd en zij ontbindt de arbeidscontract wegens dringende redenen met onmiddelijke ingang en zonder toekenning van een vergoeding om de navolgende redenenen. Met het plaatsen van het bericht op Facebook heeft de werknemer zijn leidinggevende en werkgever grovelijk beledigd. De vrijheid van meningsuiting wordt begrensd door de beginselen van zorgvuldigheid die de werknemer jegens zijn werkgever in acht dient te nemen. Er was geen enkele aanleiding voor de werknemer om zich op zodanig negatieve wijze uit te laten. Het kan de werknemer niet baten dat hij het bericht kort na ontvangst van de schorsingsbrief heeft verwijderd. Het kwaad was immers al geschied. Het prive karakter van Facebook is betrekkelijk en ook het begrip “vrienden”. In dit geval heeft één van de collega's van de man, die kennelijk tot zijn "vriendenkring" behoort, de werkgever op de hoogte gesteld van het bericht. Zo hebben ook anderen van de uitlatingen van de magazijnmedewerker kennis kunnen nemen. Het argument dat Facebook tot het privédomein van de werknemer behoort wordt hiermee verworpen.

Met deze uitspraak worden werknemers gewaarschuwd, immers een negatieve post op internet kan hen duur komen te staan. De uitspraak biedt de werkgever daarentegen een handvat om op te treden tegen en zelfs de arbeidscontract te beëindigen met werknemers die zich ontoelaatbaar uitlaten op Social Media.