Verboden liefde
De Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest is uitgesproken gereformeerd. De statuten schrijven voor dat elk personeelslid belijdend lid moet zijn van een gereformeerde kerk. Eén van de mannelijke leraren stelt de leiding op de hoogte van zijn aanstaande echtscheiding van zijn vrouw en kondigt aan dat hij gaat samenwonen met een man met wie hij een liefdesrelatie onderhoudt. De leiding van de school besluit de leraar om deze reden te schorsen en ontslaan.
De leraar legt zich niet neer bij dit besluit. Hij spant een kort geding aan bij de kantonrechter. Daarin eist hij zijn werkzaamheden bij de school te mogen hervatten. De school op haar beurt verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter weigert dit verzoek te honoreren en bepaalt dat de arbeidsovereenkomst in stand moet blijven.
De kantonrechter vindt dat de school in strijd handelt met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Dat de leraar is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit en is gaan samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht mag volgens de kantonrechter geen aanleiding zijn voor schorsing en ontslag. "Onderscheid op die grond is immers verboden, ook voor een bijzondere onderwijsinstelling met een gereformeerde identiteit, die zich conformeert aan de standpunten van de kerk en Synode." Naar het oordeel van de kantonrechter heeft de school de geschiktheid van de leraar voor zijn functie ten onrechte op voorhand en zonder behoorlijk overleg uitsluitend in twijfel getrokken vanwege het enkele feit van zijn homoseksuele geaardheid. Het is niet gebleken dat de leraar de gereformeerde grondslag van de school verwerpt of belachelijk maakt.