Herstel van de arbeidsovereenkomst

Wanneer uw arbeidsovereenkomst is beëindigd met instemming van het UWV dan wel door de kantonrechter, dan kunt u als werknemer actie ondernemen om dit te herstellen. Dit dient te gebeuren op grond van artikel 7:682 lid 6 BW waarbij er tevens verzocht moet worden per welk moment de arbeidsovereenkomst hersteld moet worden.

Nieuwe overeenkomst sluiten

Herstel betekent niet dat de arbeidsovereenkomst automatisch herleeft. Het kan ook zijn dat de arbeidsovereenkomst wel is geëindigd, maar dat de werkgever gedwongen wordt met een werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten. Daarbij geldt de verplichting dat deze nieuwe arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden moet worden afgesloten als de vorige arbeidsovereenkomst, zoals blijkt uit de kamerstukken.

De grondslag

Artikel 7:683 lid 3 BW geeft aan welke mogelijkheden de appels- of cassatierechter heeft als blijkt dat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ten onrechte is uitgesproken, het verzoek van de werknemer om herstel van de arbeidsovereenkomst ten onrechte is afgewezen of de kantonrechter ten onrechte de opzegging niet heeft vernietigd.

Herstel of vergoeding

De appels- of cassatierechter heeft daarbij de keuze tussen herstel van de arbeidsovereenkomst of het toekennen van de vergoeding naar billijkheid. In de literatuur wordt wel gesteld dat de billijke vergoeding alleen toegekend zal worden als blijkt dat herstel van de arbeidsovereenkomst niet in de rede ligt, bijvoorbeeld omdat de werknemer geen herstel van de arbeidsovereenkomst heeft verzocht.

Twee mogelijkheden

Er kunnen zich nu twee situaties voordoen. De appels- of cassatierechter bepaalt dat de arbeidsovereenkomst hersteld moet worden per de datum van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst of bepaalt dat de arbeidsovereenkomst moet worden hersteld per datum die is gelegen na de datum van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Is er sprake van een situatie als bedoeld in artikel 7:682 lid 4 BW dan vindt herstel plaats per datum van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Voorzieningen treffen

Bepaalt de rechter dat het herstel plaats vindt op een datum gelegen na de datum van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan rijst de vraag wat er dient te gebeuren met de tussenliggende periode. Artikel 7:683 lid 4 BW verklaart artikel 7:682 lid 6 BW van de overeenkomstige toepassing. Conform dit laatste artikel bepaalt de rechter op welk moment de arbeidsovereenkomst wordt hersteld en dat de rechter voorzieningen treft omtrent de rechtsgevolgen van de onderbreking van de overeenkomst. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om loon, pensioen etc. in de tussenliggende periode.

Behoud dienstjaren

Zoals hiervoor al is aangegeven betekent de veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst feitelijk dat de werkgever verplicht is om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden onder dezelfde voorwaarde als de oude overeenkomst. Hiermee zijn ook dienstjaren in ere hersteld.

Kies de juiste tactiek

Zoals uit het artikel blijkt, is de keuze voor de juiste tactiek na een ontslag op staande voet dan wel na ontbinding door de kantonrechter of toestemming voor opzegging van het UWV van groot belang. Wilt u hulp bij het bepalen van de juiste aanpak, neemt u dan contact op met mr. Suzanne van Dijsseldonk.