Disfunctioneren

Een veelbesproken ontslaggrond is die wegens disfunctioneren. Wanneer een werkgever niet tevreden is over zijn werknemer volgt vaak de conclusie dat er sprake is van disfunctioneren en er ontslag moet volgen. Maar gaat dat wel zo gemakkelijk? En wat moet er allemaal gebeuren om een succesvol beroep te doen op disfunctioneren?

Functieomschrijving

Ten eerste is het van groot belang dat er een duidelijke functieomschrijving in de arbeidsovereenkomst of in een aanvullend schriftelijk stuk staat vermeld. Uit die omschrijving blijkt wat de werkgever van de werknemer verwacht. Dit is waar aan getoetst moet worden. Voldoet de werknemer hier niet (meer) aan, dan kan dit grond zijn voor ontslag. Maar zet als werkgever niet direct de stap naar de rechter.

Met elkaar in gesprek gaan

Eerst dient u als werkgever in gesprek gaan met uw werknemer en uw kritiek te bespreken. De werkgever moet duidelijk en helder uitleggen op welke punten de werknemer niet naar behoren functioneert en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn (minder salaris, geen promotie of zelfs ontslag).

Gespreksverslagen

Het is van belang om deze gesprekken vast te leggen in een beoordelings- of functioneringsgesprek of in een eenvoudig gespreksverslag. Laat de werknemer dit stuk voor akkoord of voor gezien tekenen. Als werknemer is het belangrijk om deze verslagen goed door te lezen. Klopt er iets niet, meldt dit dan.

Het verbetertraject

De kritiek dient opbouwend te zijn. Het is zinloos om een werknemer alleen maar verwijten te maken en hier vervolgens niets meer mee te doen. Van een werkgever wordt namelijk verwacht dat hij er alles aan doet om het functioneren van de werknemer te verbeteren. Zeker wanneer een werknemer al langer in dienst is en al die tijd goed heeft gefunctioneerd. Is voor deze functie kennis van de Engelse taal noodzakelijk, biedt de werknemer dan een cursus Engels aan. Heeft de werknemer onvoldoende presentatie ervaring, laat hem die ervaring dan opdoen. Worden van een werknemer leidinggevende kwaliteiten verwacht, gun hem dan ook de mogelijkheden om die te ontwikkelen via een training, een leerboek en/of via begeleiding van een meer ervaren collega.

Geen verbetering? Dan naar de rechter

Leidt dit alles niet tot verbetering en is iedere stap goed vastgelegd en besproken met de werknemer, dan kunt u als werkgever de stap zetten naar de rechter om beëindiging van het dienstverband te vragen.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u als werkgever te maken met een disfunctionerende werknemer en wilt u weten wat u kunt doen en/of dat uw inspanningen voldoende zijn geweest? Of bent u een werknemer die geconfronteerd wordt met een werkgever die u slecht functioneren verwijt en vreest u een ontslag, neemt u dan contact op met onze advocaat mr. Suzanne van Dijsseldonk.