Re-integratie

In dit artikel vindt u in een notendop de onderwerpen waar u bij ziekte en re-integratie van u als werknemer mee te maken kunt krijgen.

Re-integratie

Als u als werknemer langere tijd ziek bent, bijvoorbeeld door burn out, rugklachten, een beroepsziekte of een arbeidsongeval, zal uw werkgever ongetwijfeld regelmatig in overleg met u (en arbodienst) bezien of re-integratie mogelijk is.

Wet Verbetering Poortwachter

In het voorjaar van 2002 is in werking getreden de Wet verbetering Poortwachter, die op 1 januari 2004 nog verder is aangescherpt. Deze wet verplicht zowel werknemer als werkgever tot het verrichten van inspanningen om zoveel mogelijk tot werkhervatting te komen. Voortaan staat centraal de mate waarin de werknemer ondanks zijn beperkingen nog wel geschikt is voor het verrichten van werkzaamheden.

Voldoende inspanningen?

Indien die re-integratie-inspanningen niet of onvoldoende worden verricht (door werkgever en/of door werknemer), dan zullen hieraan juridische consequenties zijn verbonden, zoals korting op salaris, gehele of gedeeltelijke weigering van een uitkering of de verplichting voor de werkgever om het salaris van de zieke werknemer langer dan gebruikelijk door te blijven betalen.

Passende arbeid

De afgelopen jaren is veel rechtspraak op gang gekomen waaruit blijkt dat een werkgever verplicht is, indien mogelijk, aan een arbeidsongeschikte werknemer passende arbeid aan te bieden, binnen de organisatie dan wel bij een ander bedrijf. Indien die passende arbeid niet voorhanden is en ook niet gevonden kan worden bij een ander bedrijf, dient de werkgever dat bij het aanvragen van de ontslagvergunning te stellen en te bewijzen.

Inmiddels is in rechtspraak en wetgeving uitgemaakt dat de aan te bieden passende arbeid niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde niveau hoeft te zijn als het niveau waarop de werknemer werkzaam was voordat hij arbeidsongeschikt werd. De werknemer is verplicht al het aangeboden werk dat hij redelijkerwijs wel kan verrichten aan te nemen.

Second Opinion

De re-integratie vindt plaats in samenspraak met de arbodienst. De betrokken werkgever of werknemer hoeven echter niet met alles genoegen te nemen. Zij kunnen bij twijfel oordelen van de bedrijfsarts laten toetsen (second opinion).

Na 2 jaar ziekte

Mochten de re-integratie inspanningen na 2 jaar ziekte niet tot een terugkeer op de werkvloer leiden, dan kan de werkgever vragen om beëindiging van het dienstverband met de werknemer. Als het UWV van mening is dat werkgever onvoldoende heeft gedaan om de werknemer te re-integreren, dan zal het UWV deze toestemming weigeren en de werkgever dwingen nog maximaal een jaar het salaris van de werknemer door te betalen en door te gaan met de re-integratie inspanningen.

Afsluitend

Over de verschillende deelonderwerpen is nog veel te zeggen. Mocht u daarover meer informatie willen ontvangen, dan kunt u op onze website kijken of contact opnemen met ons kantoor op nummer 040-2841172.