Onterechte loonsanctie

De wachttijd van 104 weken
Als werkgever heeft u de plicht om voor uw arbeidsongeschikte werknemers 104 weken salaris door te betalen. Gedurende die tijd mag u de werknemer in principe niet ontslaan en bent u verplicht om u voldoende in te spannen voor re-integratie van de werknemer. Doel moet namelijk steeds zijn dat de werknemer weer werkzaamheden kan verrichten, in eerste instantie in uw bedrijf maar lukt dat niet dan bij andere bedrijven.
Beoordeling reïntegratie inspanningen
Na 104 weken beoordeelt het UWV uw reïntegratie inspanningen. Mocht daaruit blijken dat u als werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen om uw werknemer te re-integreren, dan kan het UWV u een sanctie opleggen.
De sanctie
Deze sanctie kan zijn dat voor ten hoogste 52 weken extra het salaris moet worden doorbetaald. In dat geval moet u dus gedurende drie jaar als werkgever het salaris blijven doorbetalen. Ook het opzegverbod wegens ziekte blijft gedurende die periode bestaan. U moet doorgaan met re-integreren en bent belast met de verplichting die inschakeling van de werknemer in passende arbeid in uw bedrijf of in het bedrijf van een andere werkgever te bevorderen.
Bezwaar en beroep
Tegen de beslissing van het UWV om u deze loonsanctie op te leggen, kunt u bezwaar en beroep instellen. Hieruit kan uiteindelijk blijken dat u als werkgever ten onrechte een loonsanctie opgelegd heeft gekregen. In dat geval lijdt u als werkgever dus schade als gevolg van een fout van het UWV.
Aansprakelijkheid UWV voor onterechte loonsanctie?
Uit de recente rechtspraak blijkt dat u het UWV voor een onterechte loonsanctie kunt aanspreken en aanspraak kunt maken op schadevergoeding. Voor zover u als werkgever in het derde ziektejaar betalingen heeft verricht (zoals achteraf is gebleken) op grond van de arbeidsovereenkomst niet gehouden was, of kosten heeft gemaakt die voortvloeien uit uw re-integratieverplichtingen, dan kunt u deze kosten op het UWV verhalen.
Tot slot
Heeft u als werkgever te maken met een dergelijke situatie, is u een loonsanctie opgelegd en wilt u daartegen bezwaar maken of is achteraf gebleken dat de loonsanctie onterecht was en heeft u als gevolg daarvan schade geleden die u op het UWV wilt verhalen? Neemt u dan contact op met mr. Suzanne van Dijsseldonk en zij zal u vertellen wat uw mogelijkheden op dit punt zijn.