Loonstop bij weigering passende arbeid

Re-integratieverplichting
Stelt u zich eens voor: een medewerker van u is gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Volgens de re-integratieverplichting dient u als werkgever de werknemer dan passende arbeid aan te bieden. Maar wat als de werknemer deze aangepaste werkzaamheden weigert te verrichten? Mag u de loondoorbetaling dan volledig of slechts gedeeltelijk stopzetten?
Volledige of gedeeltelijke loonstop
De rechtspraak liep op dit punt sterk uiteen. Er waren twee lijnen die door de kantonrechters werden gevolgd. De eerste lijn volgde het Gerechtshof Amsterdam 2005, die oordeelde dat als een werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratie, de werkgever slechts het loon mag stopzetten over die uren dat hij die re-integratieve werkzaamheden zonder deugdelijke grond niet verricht. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in 2013 daarentegen dat het volledige loon dan mag worden stopgezet.
De Hoge Raad
Uiteindelijk heeft de kantonrechter Utrecht prejudiciële vragen aan de Hoge Raad gesteld over de vraag of loondoorbetaling volledig of gedeeltelijk
kan worden stopgezet als een werknemer gedeeltelijk zijn werkzaamheden moet hervatten maar dit nalaat. De Hoge Raad heeft onlangs de knoop doorgehakt en de koers uitgezet.
Gehele loonstop bij weigeren passende arbeid
De Hoge Raad oordeelt dat de werkgever het volledige loon mag stoppen als de werknemer weigert om passende arbeid te verrichten. Hij komt tot dit oordeel door de wet en wettekst voorop te stellen. Artikel 7:629 lid 3 onderdeel c BW bepaalt dat de werknemer geen recht heeft op loon voor de tijd gedurende welke hij, hoewel hij daar wel toe in staat is, zonder deugdelijke grond, de passende arbeid niet verricht.
Daarnaast is voor de Hoge Raad van belang dat het stopzetten van loon bij het weigeren van passende arbeid uitdrukkelijk is bedoeld als sanctie. Om sprake te laten zijn van een effectieve prikkel, moet het loon wel volledig worden stopgezet.
Omstandigheden van het geval
Maar let op: de Hoge Raad oordeelt dat niet onder alle omstandigheden het volledige loon mag worden ingehouden. Een volledige loonstop kan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn. Dan mag slechts het gedeeltelijke loon worden stopgezet. De toekomst zal uitwijzen wanneer hiervan sprake is.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neemt u dan contact op met onze advocaat mr. Suzanne van Dijsseldonk.