Gezondheid werknemers

Klachten door de crisis

Volgens een bericht op NU.nl van 15 oktober 2015 blijkt dat het aantal werknemers dat uitvalt door psychische klachten sterk toeneemt. Dit is gebleken uit een onderzoek van Capability, een ziekteverzuimspecialist in Nederland. Werknemers zijn jarenlang bang geweest om hun werk te verliezen en hebben daarbij op hun tenen gelopen. Uiteindelijk wordt het te veel voor deze werknemers en worden zij als gevolg van psychische klachten arbeidsongeschikt. Inmiddels gaat het al om 1 op de 5 ziektegevallen in 2014, wat in 2015 zelfs is gestegen tot 31%. Volgens de GGD is Nederland per jaar 11 miljard euro kwijt aan zieke werknemers, wat gaat om gemiddeld € 250,00 per dag per zieke werknemer. Een enorm bedrag.

Aansprakelijkheid werkgever

Niet alleen burn outs zijn een risico voor werkgevers. De gevolgen voor werkgevers van zieke werknemers zijn groter dan u denkt. Hetzelfde geldt voor hun verantwoordelijkheden en hun aansprakelijkheid. Hoe zit dit precies?

Schadevergoeding

Steeds meer werknemers beginnen een procedure tegen hun (oud-)werkgever wegens ziekteverschijnselen die zijn veroorzaakt of verergerd door hun werk. Daarbij gaat het niet alleen om hiervoor genoemde burn outs, maar ook om andere gezondheidsklachten als diabetes, hart- en vaatziekten en soms zelfs een vroegtijdige dood als gevolg van te veel eten en te weinig bewegen. Artikel 7:658 BW is de basis van steeds meer schadeclaims die het gevolg zijn van schade die werknemers in de uitoefening van hun functie lijden. Lange tijd is het een probleem geweest om te bewijzen dat de ziekte of het gebrek ook een gevolg is van de omstandigheden op het werk. De Hoge Raad heeft daarover inmiddels een aantal uitspraken gedaan die de werknemer moeten helpen.

Causaal verband

Als er sprake is van een situatie dat het voor de werknemer niet mogelijk is om aan te tonen dat er een verband is tussen de tekortkoming van de werkgever en de schade, dan de mag de rechter de

schadevergoeding verminderen evenredig met de (op een gemotiveerde schatting beruste) mate waarin de aan de werknemer toe te rekenen omstandigheden tot diens schade hebben bijgedragen. Het moet dan wel gaan om een aanzienlijke kans. De Hoge Raad bepaalde namelijk dat de kans van 17% op een causaal verband te weinig is.

Deze proportionele aansprakelijkheid wordt terughoudend toegepast, maar het opent wel mogelijkheden. Met een toename van de stand van de techniek zal dit in de toekomst alleen maar meer worden. Bent u dus als werkgever alert op uw werknemers.

Een praktijkvoorbeeld

Een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft weer een nieuw mogelijk risico van de werkgever bij ziekte laten zien. Een werknemer die ziek was als gevolg van psychische klachten kwam er met mediation niet uit met zijn werkgever en uiteindelijk was er sprake van een dusdanig arbeidsconflict dat beëindiging van de arbeidsrelatie tot één van de laatste mogelijkheden behoorde. Wat volgde, was een stroom aan juridische procedures.

Het Hof constateerde tekortkomingen bij de totstandkoming van het deskundigenoordeel waaruit naar voren kwam dat de werknemer niet ziek zou zijn en op basis waarvan de werkgever de ontslagprocedure was gestart. Het Hof ontdekte dat hoor- en wederhoor niet was toegepast en de verzekeringsarts ook niet beschikte over alle gegevens van de bedrijfsarts die van belang konden zijn. Ook verweet het Hof de werkgever dat zij na het advies om bij mislukking van de mediation niet de juiste juridische weg heeft bewandeld. De werkgever had een deskundige op het gebied van arbeidsrecht moeten inschakelen. Ook had de werkgever de werknemer moeten adviseren juridische bijstand in te schakelen om te onderzoeken of zijn belangen op de juiste manier behartigd werden.

Inschakelen arbeidsdeskundige en juridische hulp

Uit deze uitspraak volgt dus dat u als werkgever niet alleen zelf op tijd juridische hulp moet inschakelen, maar ook uw werknemers moet aanraden dit te doen. Ook moet u kritisch zijn op het handelen van uw bedrijfsarts en van andere deskundigen. Doet u dat niet dan kan dit dus voor uw rekening komen. Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact op met onze advocaat mr. Suzanne van Dijsseldonk.