Arbowet is veranderd
Per 1 juli 2017
Per 1 juli 2017 is de Arbowet op een aantal punten flink gewijzigd. Er is aandacht voor het zo veel mogelijk voorkomen van beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten, met name wanneer die veroorzaakt worden door een te hoge werkdruk. De betrokkenheid van werkgevers en werknemers wordt vergroot en de bedrijfsarts moet een betere, onafhankelijker positie krijgen.
Open spreekuur met de bedrijfsarts
Werknemers moeten direct toegang krijgen tot een bedrijfsarts, zelfs voor dat er verzuim ontstaat. Zijn er klachten dan moeten zij op het spreekuur van de bedrijfsarts kunnen komen en zij hebben daarvoor geen toestemming van hun werkgever nodig. Dit open spreekuur moet geregeld worden door de werkgever.
Second opinion
Ook krijgen werknemers het recht om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts en dit bezoek moet in beginsel ook door de bedrijfsartsen gehonoreerd worden. De werknemer mag zelf kiezen naar welke bedrijfsarts hij gaat. De bedrijfsarts krijgt vrije toegang tot de werkvloer en hoeft niet vanuit zijn eigen kantoor te werken. Ook moet iedere bedrijfsarts beschikken over een klachtenregeling en moeten werknemers geïnformeerd worden over het verloop van een dergelijke klachtenprocedure.
Beroepsziekten
Met de nieuwe regelgeving wordt er meer aandacht besteed aan beroepsziekten. De bedrijfsarts is verplicht beroepsziekten te melden aan het Nederlands Centrum van Beroepsziekten.
Grotere rol vertegenwoordigers van werknemers
De OR of de personeelsvertegenwoordiging krijgt een grotere rol. Zij krijgen een instemmingsrecht over een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het instemmingsrecht heeft onder andere betrekking op de keuze voor de Arbo dienstverlener, het opstellen van een contract daarmee, het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak en tenslotte voor de aanstelling en de positie van de preventiemedewerker binnen de organisatie. De rol van deze preventiemedewerker wordt dominanter. Er moet tenminste één preventiemedewerker in dienst zijn (deze verplichting geldt nu ook al), maar de preventiemedewerker gaat nauwer samenwerken met de bedrijfsarts.
Contract met de Arbo arts
Het contract met de Arbo dienstverlening moet aan een flink aantal minimum vereisten gaan voldoen. Voor lopende contracten geldt nog een overgangstermijn voor een jaar na de ingangsdatum van de wetswijziging. Daarna moeten alle contracten aan deze minimum eisen voldoen.
Meer bevoegdheden inspectie SZW
Tot slot geldt dat de inspectie SZW mee bevoegdheden krijgt voor handhaving en toezicht op werkgevers Arbo diensten en bedrijfsartsen en werkgevers zonder het hiervoor genoemde basiscontract kan daarbij een boete worden opgelegd.
Actie is nodig
Sinds 1 juli 2017 moet er dus een aantal wijzigingen worden doorgevoerd en per 1 juli 2018 moeten ook de lopende contracten zijn aangepast. Veel werk voor werkgevers dus.
Wilt u weten of uw organisatie al voldoende aangepast is voor deze inmiddels in werking getreden wetgeving? Of heeft u als werknemer hier mee te maken gehad? Neemt u dan contact op met mr. Suzanne van Dijsseldonk van SMART Advocaten te Eindhoven.