CAO Vrachtwagenchauffeurs

Toepassing van de Nederlandse CAO

Eerder schreef ik een artikel over de Nederlandse CAO Goederenvervoer en hoe deze onder omstandigheden (met toepassing van de detacheringsrichtlijn en de uitwerking daarvan in de CAO) ook van toepassing kan zijn op buitenlandse chauffeurs. Met alle (financiële) gevolgen van dien. De rechtspraak heeft hier wat nuances op aangebracht.

Recente rechtspraak

Dit blijkt uit twee recente rechtszaken die FNV en een aantal Hongaarse chauffeurs hadden aangespannen tegen een Nederlands transportbedrijf en tegen twee buitenlandse transportbedrijven die tot hetzelfde concern behoren. Het Hof kwam in deze zaken tot de conclusie dat in deze gevallen de Nederlandse arbeidsvoorwaarden niet van toepassing zijn op de buitenlandse chauffeurs die in dienst zijn van een buitenlands transportbedrijf dat in opdracht van een Nederlands transportbedrijf internationaal vervoer verzorgt.

Hongaarse chauffeurs in een internationaal concern

In deze zaken ging het om Hongaarse chauffeurs, die werkzaam zijn bij een Hongaars transportbedrijf. Dit transportbedrijf behoort tot hetzelfde concern als een Nederlands transportbedrijf en de chauffeurs werden opgedragen om in opdracht van het Nederlands transportbedrijf internationale transporten te verrichten.

Toepassing van Nederlandse arbeidsvoorwaarden

Het FNV was van mening dat daarom voor deze buitenlandse chauffeurs artikel 44 uit de CAO Goederenvervoer van toepassing is. In dit artikel is bepaald dat, wanneer een Nederlands transportbedrijf een buitenlands transportbedrijf de opdracht geeft om transporten te verrichten, dat buitenlandse bedrijf dan richting de werknemers die dit uitvoeren verplicht is om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden toe te passen. Voorwaarde daarvoor is dat het transport vertrekt uit Nederland en het detacheringsrichtlijn van toepassing is.

Toepasselijkheid van de detacheringsrichtlijn

Het Hof meende echter dat de Europese detacheringsrichtlijn niet op de situatie van toepassing is. De detacheringsrichtlijn is in het leven geroepen om te waarborgen dat werknemers die tijdelijk in een land van de Europese Unie werken, ook aanspraak kunnen maken op de arbeidsvoorwaarden die voor dat land gelden wanneer die arbeidsvoorwaarden gunstiger zijn dan hun eigen arbeidsvoorwaarden.

Nederland als gewone werkland

In deze kwestie is de detacheringsrichtlijn niet van toepassing omdat niet gebleken was dat de betreffende chauffeurs hun arbeid tijdelijk in Nederland verrichten. Het ging slechts om transporten die voor een klein deel in Nederland plaatsvinden maar voor het overgrote deel in het buitenland. Daarom achtte het Hof de detacheringsrichtlijn niet van toepassing. Nederland is niet te beschouwen als het gewone werkland en daarom is er ook geen verplichting om de chauffeurs op basis van de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te belonen.

Waar moet u op letten?

De uitspraak geeft een goed toetsingskader wanneer de detacheringsrichtlijnen en wanneer artikel 44 uit de CAO Goederenvervoer van toepassing is. Heeft u als werkgever te maken met een vergelijkbare situatie, dan kan de detacheringsrichtlijn van toepassing zijn. En dan is het dus mogelijk dat de Nederlandse CAO en daarmee de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gevolgd moeten worden.

Contact

Wilt u voorkomen dat u achteraf geconfronteerd wordt met hoge loonvorderingen van deze werknemers, neemt u dan contact op met ons kantoor, zodat wij dit voor u kunnen toetsen.