Invordering rijbewijs na te hard rijden

Wanneer een bestuurder van een motorvoertuig de maximumsnelheid fors overschrijdt, kan er een invordering van zijn rijbewijs plaatsvinden. In het onderstaande wordt nader ingegaan op de invordering van een rijbewijs na het te hard rijden.

De maximumsnelheid is geregeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV). In artikel 20 RVV zijn de maximumsnelheden binnen de bebouwde kom opgenomen. In artikel 21 RVV zijn de maximumsnelheden buiten de bebouwde kom opgenomen. Op grond van artikel 62 RVV kan de maximumsnelheid ook door verkeerstekens zijn geregeld. Dit kan een verkeersbord zijn.

Wanneer een bestuurder te hard rijdt, hangt het van de mate van de snelheidsoverschrijding af welk regime er van toepassing is. Bij de hoge snelheidsoverschrijdingen kan er een invordering van het rijbewijs plaatsvinden.

Wanneer de maximumsnelheid met 50 kilometer per uur of meer is overschreden, wordt het rijbewijs op grond van artikel 164 lid 2 sub d Wegenverkeerswet ingevorderd. Er moet dan wel een staandehouding van de bestuurder hebben plaatsgevonden.

Op grond van artikel 9 lid 4 Wegenverkeerswet is het strafbaar om te rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Dit levert een misdrijf op. Het Openbaar Ministerie gaat hier streng mee om. Op grond van de richtlijn voor strafvordering kan de eis ter zitting een gevangenisstraf van 14 dagen bedragen.

Wat er kan gebeuren met een rijbewijs waarbij een invordering na te hard rijden heeft plaatsgevonden, wordt op deze website in het artikel ‘rijbewijs terug na inhouding’ uitgelegd.

Uw advocaten

Gerelateerde blogs