Rijbewijs ingevorderd alcohol

Wanneer een bestuurder van een motorvoertuig onder invloed van alcohol rijdt, kan zijn of haar rijbewijs ingevorderd worden. In dit artikel wordt nader ingegaan op de invordering van een rijbewijs na het rijden onder invloed.

Bij een alcoholcontrole op straat moet een bestuurder blazen. Dit noemt men ook wel de voorlopige adamanalyse. Het apparaat kan dan drie mogelijkheden aangeven, te weten de P, de A en de F. Bij de A en de F wordt een bestuurder aangehouden. De bestuurder wordt dan meegenomen naar het politiebureau.

Op het politiebureau moet de bestuurder nogmaals blazen. Dit is de ademanalyse. De bestuurder is op grond van artikel 163 lid 2 Wegenverkeerswet verplicht hieraan mee te werken. Doet hij dit niet dan levert dit een afzonderlijk strafbaar feit op. Op die grond kan ook een rijbewijs ingevorderd worden.

Nadat de bestuurder heeft meegewerkt aan de ademanalyse, wordt hem of haar het resultaat medegedeeld. Wanneer het ademalcoholgehalte hoger is dan 570 ug/l of het bloedalcoholgehalte hoger is dan 1,3, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij een beginnend bestuurder gaat de politie al tot invordering van het rijbewijs over wanneer het ademalcoholgehalte hoger is dan 350 ug/l hetgeen gelijk staat aan een bloedalcoholgehalte van 0,8.

De politie zal dan tevens een rijverbod aan de bestuurder opleggen. Dit rijverbod geldt gedurende de tijd dat redelijkerwijs verwacht mag worden dat iemand nog onder invloed van alcohol is. Het maximum rijverbod is op grond van artikel 162 lid 2 Wegenverkeerswet 24 uur. De politie moet dit op papier zetten en dit aan de bestuurder overhandigen.

Het rijverbod is van korte duur terwijl een ingevorderd rijbewijs van langere duur is. Wat er kan gebeuren met een rijbewijs dat is ingevorderd, wordt op deze website in het artikel ‘teruggave rijbewijs na inhouding’ uitgelegd.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs