Vertegenwoordiging

Vertegenwoordiging is volgens artikel 3:60 Burgerlijk Wetboek het recht om namens een ander rechtshandelingen te verrichten, ook wel volmacht genoemd. Dit kan het in ontvangst nemen van een verklaring van een ander zijn, maar ook het in zijn naam sluiten van een overeenkomst. Daarmee zit die ander vast aan de verplichtingen die uit dat contract voortvloeien.

Volmacht

Een directeur kan op grond van de statuten of op grond van een machtiging een vennootschap vertegenwoordigen. Als u samen met een andere persoon een bedrijf heeft, dan kan het verstandig zijn om af te spreken dat een overeenkomst waarbij een groot belang speelt (bijvoorbeeld meer dan € 10.000,-), alleen door de directeuren gezamenlijk kan worden aangegaan. Wanneer iemand geen statutair directeur is, maar wel executive manager, dan moet er een machtiging zijn op basis waarvan deze het bedrijf mag vertegenwoordigen. Deze volmacht kan zowel stilzwijgend als schriftelijk worden gegeven meldt artikel 3:61 van het Burgerlijk Wetboek.

Schriftelijke volmacht

Als u overeenkomsten sluit namens een bedrijf verdient het aanbeveling om ervoor te zorgen dat u een duidelijke schriftelijke volmacht heeft. U kunt dan niet achteraf het verwijt krijgen dat u onbevoegd een overeenkomst bent aangegaan. Daarvoor zou u anders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gehouden op grond van artikel 3:70 van het Burgerlijk wetboek.

Vertegenwoordigingsbevoegdheid

Omgekeerd geldt, dat bij grotere transacties altijd moet worden gecontroleerd wie het contract tekent dat met u wordt aangegaan en op basis waarvan deze persoon vertegenwoordigingsbevoegd is. Het gebeurt regelmatig dat iemand, zonder zich hiervan bewust te zijn, een overeenkomst tekent terwijl hij niet vertegenwoordigingsbevoegd is.

U kunt bij de Kamer van Koophandel checken wie er vertegenwoordigingsbevoegd zijn. Staat iemand niet als vertegenwoordigingsbevoegd geregistreerd, vraag dan om een schriftelijke machtiging. Een kopie kunt u eventueel als bijlage aan uw overeenkomst hechten. Zo voorkomt u eventuele problemen achteraf.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over volmachten en vertegenwoordigingen? Neem dan contact met ons op.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs