Periodiek verrekenbeding
Huwelijkse voorwaarden
Het periodiek verrekenbeding; Het zorgt nog wel eens voor hoofdbrekens. In veel huwelijkse voorwaarden kom ik een verrekenbeding tegen. Soms is dat een beding waarin staat dat partijen hun inkomen jaarlijks moeten verrekenen, soms aan het eind van het huwelijk. Wat als een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden niet is uitgevoerd en partijen dat pas ontdekken op het moment dat zij voornemens zijn te gaan scheiden. Hoe moet je hier mee omgaan?
Bij scheiding alsnog
Wanneer een periodiek verrekenbeding niet is uitgevoerd, moet dit bij echtscheiding alsnog gebeuren. Het in het huwelijk aanwezige vermogen, wordt dan vermoed te zijn gevormd uit datgene dat verrekend moest worden. Is een van de partijen van mening dat dit niet klopt, dan geldt dat deze partij dit bewijsvermoeden van artikel 1:141 lid 3 BW moet weerleggen. Dat is vaak lastiger dan gedacht.
Hoge Raad
In een uitspraak van de Hoge Raad van 3 februari 2017 gaat het om partijen die in 1996 onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. In die huwelijkse voorwaarden is een periodiek verrekenbeding opgenomen. In dat beding is bepaald dat de overblijvende netto inkomsten uit arbeid jaarlijks verdeeld moeten worden zodat ieder van de partijen daarvan de helft zou ontvangen. In dit geval gold ook dat in de praktijk uitvoering van het verrekenbeding achterwege is gelaten. Zoals bij zo vele het geval is.
De wet
Artikel 1:141 lid 3 BW zegt dan dus dat verrekening bij echtscheiding alsnog moet plaatsvinden. Deze verplichting tot verrekening strekt zich dan uit tot over het saldo dat niet verrekend is en over de vruchten daarvan. Klinkt ingewikkeld, maar hoe gaat dat in de praktijk?
Hoe werd de verbouwing gefinancierd?
In 2009 is de echtscheiding uitgesproken en de man vordert de helft van de overwaarde van de woning die in eigendom is van de vrouw. De man stelde dat de verbouwing van deze woning gefinancierd is met overgespaard inkomen en dat daarom de meerwaarde die dit aan de woning heeft gegeven tussen partijen verrekend moet worden. Als de ander zegt dat dit niet zou kloppen, dan moet die dat ook bewijzen. Bijvoorbeeld door een andere verklaring te geven voor de waardevermeerdering.
Onze tips
Gaat u scheiden? Wilt u weten of u een periodiek verrekenbeding heeft? Heeft u andere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Suzanne van Dijsseldonk van SMART Advocaten te Eindhoven.