Alimentatie met terugwerkende kracht?
In alimentatiekwesties komt bijna onvermijdelijk een keer de vraag op of het bedrag dat betaald wordt nog wel juist is. Persoonlijke situaties, maar ook de wet kunnen, veranderen. En dat maakt dat de uitkomst anders kan zijn.
Wanneer?
Wanneer zet je de stap om hier iets mee te doen? En als blijkt dat de alimentatie aan een aanpassing toe is, hoe en wanneer zet je dan de stap richting je ex-partner? Vaak is dit een langer proces. Als dit nog lukt, is onderling overleg altijd aan te raden. Maar wat als er niet te praten valt? Of wat als jullie er niet uitkomen?
Tussenliggende periode
Vaak ben je dan al wat weken of maanden verder, wetende dat je misschien veel meer moet krijgen of veel minder zou hoeven te betalen. Als je dan nog de stap naar de rechter moet zetten, ben je weer maanden verder. Wat gebeurt er dan met de tussenliggende periode?
Terugwerkende kracht?
Kan de startdatum van de gewijzigde alimentatie dan gelegen zijn voor dat vraagmoment of in ieder geval voor de datum van de uitspraak van de rechter? Of moet je wachten tot het moment dat de rechter een beslissing heeft genomen en gaat vanaf dat moment de alimentatie pas lopen?
Ingangsdatum
De vraag van de ingangsdatum van de alimentatie is vaak onderwerp van een alimentatieprocedure. In februari 2017 heeft de Hoge Raad een nieuwe uitspraak op dit gebied gewezen die ik graag met u wil delen.
Beginsel: vanaf het moment van uitspraak
Het uitgangspunt is dat de gewijzigde alimentatie pas in gaat op het moment dat de rechter uitspraak doet. Maar soms kan daar van afgeweken worden. Daarbij geldt dat een rechter moet onderzoeken of dat redelijk zou zijn.
Hoge Raad
In de kwestie die de Hoge Raad hierover voorgelegd kreeg, ging het om een man en een vrouw die in 1996 in gemeenschap van goederen met elkaar waren getrouwd. In 2014 gingen zij scheiden en in september 2014 heeft de rechtbank bepaald dat de man aan de vrouw een bedrag van € 2.900,00 bruto per maand aan partneralimentatie moet gaan betalen.
De man is in hoger beroep gegaan en het Gerechtshof heeft op 16 januari 2016 het bedrag aan partneralimentatie verlaagd en vond dat de vrouw het meerdere moest terugbetalen. Fout volgens de Hoge Raad. Het Hof moet namelijk wel onderzoeken of dat redelijk is. Had de vrouw er rekening mee kunnen houden dat zij iets moest gaan (terug)betalen? Kan zij het terugbetalen of komt ze daarmee in de financiële problemen? Allemaal omstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden.
Anders bij nabetaling
Mijn eigen ervaring is dat rechters terughoudend zijn met het laten terugbetalen van te veel betaalde informatie. Zij zijn wel eerder geneigd om de alimentatie betaler met terugwerkende kracht (vaak naar het moment van het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank) te laten betalen. Maar ook dit kan per situatie verschillen.
Wacht niet te lang
Te lang wachten met het vragen aan de rechter om een beslissing te nemen over alimentatie kan dus nogal wat gevolgen hebben voor beide partijen. De ontvanger kan mogelijk maandenlang alimentatie mislopen, maar kan achteraf ook geconfronteerd worden met een terugbetalingsverplichting.
Samen regelen
Om deze onzekerheid te voorkomen is het altijd verstandig om te onderzoeken of met uw ex-partner een regeling kan worden getroffen. Snel genoeg komt u erachter of dit wel of niet lukt. Lukt het niet, aarzel dan niet om de stap naar een advocaat te zetten. Dit hoeft niet per meteen te leiden tot een onderling conflict. Advocaten zullen er ook voor waken om – indien mogelijk – de verhoudingen goed te houden. Lukt dit niet dan kan in ieder geval snel de stap naar de rechter worden gezet om misgelopen alimentatie of juist terugbetaling ervan zoveel mogelijk te voorkomen.
Tot slot
Heeft u hierover nog vragen of speelt een dergelijke kwestie in uw situatie, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met mr. Suzanne van Dijsseldonk van SMART Advocaten te Eindhoven.