Checklist bij overlijden
Als iemand overlijdt, moet er van alles worden geregeld. Voor uw gemakt treft u hier een checklist aan waarmee enige belangrijke zaken op een rij zijn gezet; CHECKLIST BIJ OVERLIJDEN. Wij kunnen u met deze checklist en onze opzegservice van dienst zijn.
Nog een tip: omdat veel instanties een kopie van de overlijdensakte nodig hebben ter controle is het handig een aantal kopieën beschikbaar te hebben. Geef het origineel van de overlijdensakte zelf niet af, u heeft dit document nog vaker nodig.
Enige aandachtpunten & actiepunten
I Direct na overlijden
- Een arts dient een verklaring van overlijden op te stellen, dit is nodig voor de aangifte bij de burgerlijke stand.
- Ga na of er een testament of donorcodicil is.
- Informeer alle directe nabestaanden.
- Neem contact op met een uitvaartondernemer.
- Er moet aangifte worden gedaan van het overlijden bij de afdeling Bevolking van het gemeentehuis in de plaats van overlijden. Meestal doet de bode / uitvaartondernemer dit.
- Ga na of er een uitvaart- of levensverzekering is.
- Versturen van de rouwbrieven.
- Vraag om een akte van overlijden aan de uitvaartondernemer. Deze heeft u voor veel te regelen nodig.
II Kort na de uitvaart
- Ga na of er een testament is en of er een executeur in wordt benoemd. Is er een familienotaris?
- Zendt een bericht aan bedrijfspensioenfonds of verzekeringsmaatschappij in verband met de uitkering van het pensioen etc.
- Laat een verklaring van erfrecht opstellen door een notaris. Deze heeft u onder andere nodig om bankzaken te regelen. Vraag eventueel om de boedelvolmacht.
- Informeer de Bank.
- Tenaamstelling van spaarbankboekjes, giro- en/of bankrekening c.q. beleggingsrekening die op naam van de overledene of op beider naam staan, dienen te worden gewijzigd.
- Bankkluis openen en legen / opzeggen.
- Vraag de werkgever in geval van een geblokkeerde rekening het salaris op een andere rekening te storten waar u wel bij kunt.
- Alle maatschappijen waarbij verzekeringen zijn afgesloten, dienen van het overlijden in kennis te worden gesteld. Polis(sen) moeten worden gewijzigd of opgezegd.
- Zeg eventueel abonnementen op van tijdschriften, periodieken of vakliteratuur. Trek machtigingen tot automatische overschrijvingen in.
- Informeer alle overige organisaties & bedrijven waar de overledene geregistreerd staat. Zoals goede doelen & vakbonden.
- Verzamel wachtwoorden en gebruikersnamen en meldt het overlijden op de sociale media-accounts van overledenen (Facebook – LinkedIn – Twitter – Instagram - etc.).
III Verder huiswerk (voor executeur of vereffenaar)
- Inventariseer de lopende schulden (belasting, hypotheek, uitvaart, etc.)
- Indien u een hypotheek heeft op het huis, controleer de hypotheekakte of daarin een clausule is opgenomen waarin bepaald is of de hypotheek boetevrij kan worden afgelost.
- Indien er persoonlijke leningen zijn afgesloten of aankopen hebt gedaan op afbetalingsvoorwaarden, ga dan na of het resterende bedrag in verband met het overlijden is kwijtgescholden.
- Incasseer de verzekeringsuitkeringen.
- Los eventuele schulden af – Na eerst de schulden en bezittingen op een rij te hebben gezet!
- Regel de verplichte laatste belastingaangifte overledene. Voor uitgebreide informatie, zie: veel gestelde vragen belastingdienst: www.belastingdienst.nl.
- Vraag eventueel de huur-, zorg, en kindertoeslag bij de belastingdienst aan. Voor uitgebreide informatie, zie veel gestelde vragen belastingdienst.
- Vraag een eventuele nabestaanden of wezenpensioen aan (ANW). Voor meer informatie zie: www.svb.org
- Dien eventueel een aanvraag in voor gezinshulp bij instelling gezinszorg of instelling voor maatschappelijk werk.
- Voor kinderen: tegemoetkoming studiekosten aanvragen bij IB Groep?
- Ga na of een verlaging van tarieven kan worden verkregen; denk aan o/a reinigingsrechten en milieubelasting.
- Zorg voor verdeling van de (in)boedel. Laat deze eventueel taxeren. Denk aan de eventuele aangifte van erfbelasting niet. Een advocaat of notaris helpt u hierbij. Voor uitgebreide informatie, zie: veel gestelde vragen belastingdienst.
- Bewaar alle rekeningen van de kosten in verband met overlijden gemaakt; deze kosten zijn voor een deel fiscaal aftrekbaar.
- Indien een overgebleven partner nog niet over een testament beschikt, laat dit dan nu maken en regel de voogdij van minderjarige kinderen.
- Check of sociale media-accounts van overledenen (Facebook – LinkedIn – Twitter – Instagram - etc.) zijn opgeheven.
Tot Zover!
Advocaat: Eersteklas keeper. Combineert kennis van zaken met onuitputtelijke energie. Heeft de drive om te scoren.
Neem contact met ons op