Autokloon

Pas op voor autokloon bij tweedehands auto

Autoklonen bestaat al een tijdje. Toch worden met enige regelmaat nog kopers van een tweedehands auto slachtoffer van autoklonen. Wat is autoklonen eigenlijk? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van autoklonen?

Gestolen auto

Autoklonen begint met het stelen van een auto door criminelen. De criminelen zoeken op internet een auto die die te koop staat bij een garagebedrijf en lijkt op de gestolen auto. Dat wil zeggen dat de gestolen auto qua merk, type en kleur niet afwijkt van het exemplaar dat te koop staat. Vervolgens maken de criminelen een proefrit met de (niet gestolen identieke) auto die te koop staat. Tijdens de proefrit wordt essentiële informatie, zoals chassisnummer, sleutels, autopapieren en zelfs het onderhoudsboekje snel gekopieerd.

Daarna wordt de auto weer teruggebracht bij het garagebedrijf. De criminelen zetten vervolgens de gestolen auto te koop, bijv. op marktplaats en gebruiken de kenteken- en overige gegevens van de auto waarmee de proefrit werd gemaakt. Meestal is de prijs erg gunstig en te mooi om waar te zijn. Uiteindelijk wordt de auto, meestal tegen contante betaling, verkocht aan het nietsvermoedende slachtoffer die niets merkt van de niet van echt te onderscheiden autopapieren. Een andere manier van klonen gebeurt met gestolen onderdelen en het opkopen van autowrakken, maar die laten we buiten beschouwing.

Tips en controle gegevens

Een aantal eenvoudige tips kan de kans reduceren dat u het slachtoffer wordt om een gekloonde auto te kopen.

1. Wees argwanend bij een aanbod dat te mooi is om waar te zijn. Criminelen stunten vaak met de prijzen, want elke euro is voor hen al winst.

2. Controleer alles, dat wil zeggen:

  • let op schade bij de sloten;
  • klopt het chassisnummer met de papieren?
  • is het kentekenbewijs compleet (d.w.z. deel 1a, 1b en 2)?
  • Is het kenteken in de ruit gegraveerd en hetzelfde als op de papieren staat vermeld?
  • is de sleutel gloednieuw of heeft deze gebruikssporen? (een hagelnieuwe sleutel moet argwaan wekken)
  • wil de verkoper mee naar het postkantoor om het vrijwaringsbewijs meteen van u als koper te ontvangen? (als de verkoper het wel goed vindt dat u het opstuurt kan dat een teken zijn dat de verkoper snel uit beeld verdwijnt)   

3. “Google” de persoon van de verkoper en ga desnoods bij verkoper thuis langs. Let op indien de verkoper alleen op parkeerplaatsen wil afspreken of vreemde plaatsen. Indien niets te vinden is over de verkoper op het internet is dat ook een teken.

4. Check op de website van nationale autopas of deze klopt.

5. Het is raadzaam om bij voorkeur een tweedehands auto bij een erkende dealer of BOVAG-garagebedrijf te kopen. De kans dat u daar slachtoffer wordt is veel geringer.

Slachtoffer: aangifte doen

Gaat het uiteindelijk toch mis en bent u slachtoffer, dan kunt u aangifte doen bij de politie in de hoop dat een strafrechtelijk traject wordt opgestart. U dient zich wel als benadeelde partij in de aangifte te stellen. Dit wordt nogal eens vergeten. Zo loopt u in de strafzaak mee en heeft u kans dat de overheid voor u de schade op de daders kan verhalen.  Minder bekend is dat u civielrechtelijk de bedriegers/criminelen ook kan aanpakken. Wel is het helaas vaak lastig de daders op te sporen of zijn ze met de noorderzon vertrokken. Afhankelijk van de hoogte van de schade is het leggen van beslag bijvoorbeeld een mogelijkheid. Maar dan dient er wel een spoor te zijn van de daders. Neem voor vragen contact met ons op.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs