Recht voor de rijken?


Eens per week meldt de krant in een klein hoekje wie er failliet zijn gegaan. Soms is dat een Vof en haar vennoten. Daar is iets raars mee. Waarom gaan de vennoten eigenlijk failliet?

Nog steeds denken veel mensen dat de vennoten in een vof een eigen portemonnee en een zakelijke portemonnee hebben. Dat ziet de wet anders. Wie een BV opricht moet € 18.000,- in het bedrijf stoppen. Accountants raden vaak af direct een BV op te richten omdat je dan meer belasting betaalt. Gevolg is dat mensen met een grote portemonnee wel een BV oprichten en bij faillissement in hun huis blijven zitten terwijl de kleine ondernemer wel het schip in gaat.

De ‘rijken’ worden dus beschermd, de ‘kleine portemonnee’ niet. Raar geregeld. Al jaren wordt nieuwe wetgeving beloofd, maar er is nog niets.

Tips! Wil je (of je zoon, dochter, man of vrouw) een bedrijf beginnen en ben je getrouwd? Eerst huwelijkse voorwaarden regelen bij de notaris! Dat heeft al veel mensen gered en kost relatief niet veel. Is het spannend of het een succes wordt? Een BV oprichten, wat voor andere adviezen er ook zijn!

Je kunt ook geld steken in de zaak van een vriend of familielid die geen BV opricht.

Kies dan voor een CV (commanditaire vennootschap). Je hoeft dan je portemonnee niet te trekken als het mis gaat. Voorwaarde is wel dat je niet bij de dagelijkse bedrijfsvoering betrokken mag zijn.

Als je een ondernemer in nood financieel wilt helpen, betaal dan niet de schulden of de belangrijkste schulden maar biedt hulp aan onder de voorwaarde dat je de schuld mag afkopen, voor bijvoorbeeld 10%. Win ook direct juridisch advies in als je op het punt staat een bedrijf te beginnen of de portemonnee te trekken. Dat kan soms verrassend veel verschil maken.