Recht op wereldnieuws

Ed Kennedy was als oorlogsverslaggever in loondienst van Associated Press. Hij was als één van de 17 journalisten aanwezig bij de capitulatie in de nacht van 7 mei 1945 van de Duitse troepen in Reims (Frankrijk). Over dit grote nieuws moest hij echter 36 uur zwijgen!

Tegenover de Amerikaanse bevelhebber moesten de journalisten zweren pas 36 uren na de capitulatie het nieuws te brengen dat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen. De reden was dat Groot-Brittannië en de VS een tweede capitulatieceremonie in Berlijn gunden aan Sovjetleider Stalin.

Ed legde de eed tot geheimhouding af, maar besloot om het nieuws nog in de nacht van de capitulatie door het nazi-regime wereldkundig te maken. Hij bezorgde er zijn werkgever Associated Press de grootste primeur uit de geschiedenis mee. Zijn loon? Hij kreeg een reprimande van zijn werkgever wegens schending van zijn geheimhoudingsplicht. Daarna volgde ontslag. Zijn accreditatie als journalist werd hem ontnomen.

Pas dit jaar oordeelde zijn voormalige werkgever dat dit ontslag onterecht was. Naar huidige maatstaven is de vordering door de militaire bevelhebbers tot geheimhouding in juridische termen in strijd met de openbare orde en daarom nietig. Soldaten blijken nog tot na de officiële capitulatie gevochten te hebben en aan oorlogshandelingen gestorven te zijn omdat zij hiervan niet op de hoogte waren. Dat de wens van Stalin voor een tweede capitulatieceremonie van de geallieerden voorrang kreeg boven het voorkomen van nog meer oorlogsslachtoffers, is achteraf niet te rechtvaardigen.

Ed Kennedy stierf in 1963 op 58-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Tijdens zijn leven heeft hij verklaard van zijn publicatie nooit spijt te hebben gehad en hetzelfde desnoods nog een keer te doen. Zijn dochter Julia heeft laten weten dolblij te zijn met de excuses van haar vaders voormalige werkgever.