Oranje kan zakelijk wel scoren

Oranje heeft deze lente toch één belangrijke wedstrijd gewonnen, in de 1e kamer in Den Haag. Vanaf 1 oktober 2012 geldt de wet flexibilisering BV-recht. De bescherming tegen aansprakelijkheid van de BV is er dan ook voor de kleinere en startende ondernemer. En die hebben we hard nodig met de huidige economische tegenwind.

Ooit werd met de VOC de eerste NV opgericht. Daarvoor stuurde je als je rijk was een boot weg om specerijen te halen. Liep het schip binnen, dan was je nog rijker. En anders…. ging je het schip in. Met een NV had je aandelen en kon je het risico delen. Ook minder rijke mensen konden een aandeeltje nemen en hoefden de boot niet te missen.

Wie niet kon wachten tot het schip binnenliep, verkocht het aandeel met wat verlies. Je kon nooit meer kwijt zijn dan de waarde van je aandeel.

Zo kwam er meer geld op tafel en dus gingen er meer schepen het water op. Was deze oplossing ook goed voor familiebedrijfjes? Ja, daarom kwam er later de BV. Daar kon je alleen uitstappen als je de aandelen eerst aan de andere aandeelhouder(s) zou aanbieden. Maar wat als die ander niet wil kopen?

Voor een BV moe(s)t je wel eerst 18.000,- euro op tafel leggen, als tegenprestatie voor de beperkte aansprakelijkheid. Met geld had je dus minder kans op aansprakelijkheid dan met een kleine portemonnee. Raar? Die zak geld vooraf wordt nu afgeschaft. In plaats daarvan mag je geen winst uitkeren als je dan je schulden niet kunt betalen of dat moet vrezen. De verplichting om bij uitstappen aan een medeaandeelhouder te verkopen is ook geen wettelijke eis meer.

Eenmanszaken, VOF’s en maatschappen adviseer ik snel voor de BV te kiezen. Al zal de accountant eerst uitrekenen of het fiscaal niet (te) ongunstig is. Aanvallende ondernemers verzilveren hopelijk deze mooie voorzet uit Den Haag. Voor Oranje.