Misbruik stockfoto's van internet

Pas op met het gebruik van stockfoto’s van internet

Met enige terugkerende regelmaat ontvangen wij klachten van cliënten die plotseling een absurd hoge claim krijgen van een partij die beweert dat er sprake is van een inbreuk op een auteursrechtelijk werk omdat er bijvoorbeeld foto’s zonder toestemming van internet zouden zijn ‘geplukt’.

Veel voorkomende klachten zijn ondoorzichtige voorwaarden, plotseling meer moeten betalen dan aanvankelijk voorgespiegeld etc.

In het televisieprogramma TROS Radar werd al eerder over dit onderwerp bericht naar aanleiding van de praktijken van Getty Images. Gebruikelijk is dat auteursrechthebbenden hun rechten onder brengen bij een commerciële private ‘rechtenbeheerder’. Op zichzelf is met het beschermen van auteursrechten niets mis. Echter, het is wel belangrijk dat duidelijk is welke foto’s gratis (of in jargon “royalty free” kunnen worden gedownload of dat er (fors) voor betaald moet worden.

De TROS heeft toentertijd verweer gevoerd in een proces dat Getty Images had aangespannen nadat TROS enkele foto’s had gebruikt waarvan de auteursrechten bij Getty Images lagen, lees hier de uitspraak. Deze foto’s waren op de website van TROS Radar geplaatst. TROS was niet bereid in te gaan op het aanvankelijke ‘schikkingsvoorstel’ dat door Getty Images was voorgesteld. Getty beschuldigde de TROS van een inbreuk. Voor het plaatsen van wat foto’s werden enkele duizenden euro’s gevraagd.

Om u te wapenen tegen een aantijging als vorengaande biedt de Wet Oneerlijke Handelspraktijken voor consumenten wellicht uitkomst. Ondernemers zouden een beroep op misleidende reclame kunnen doen. Het is zaak om in ieder geval op het voorgaande beducht te zijn. Indien u foto’s van internet haalt is voorzichtigheid geboden! Zodra u echter boze brieven (of torenhoge claims) ontvangt is het raadzaam direct een advocaat in te schakelen voor het voeren van een goed gefundeerd verweer.

Wordt u lastig gevallen met absurde claims na het onbewust gebruiken van foto’s van internet, dan kunt u contact met ons opnemen voor advies en/of juridische bijstand.