Klein bericht, groot gevolg

PSV reservedoelman Khalid Sinouh twittert ongezouten. De hele wereld kon zijn twitterbericht van 11 september 2011 lezen: “Mensen zullen we ons nu weer concentreren op het heden, word een beetje moe van die 9/11 propaganda!!! Pffff.” Hij kreeg er uit binnen- en buitenland veel kritiek op. Vooral hele boze.

Zijn werkgever PSV, aan wie hij zijn bekendheid heeft te danken, zag zich genoodzaakt openlijk afstand te nemen van haar werknemer. Via een persbericht liet de befaamde club weten hem erop aan te zullen spreken. 

Het gebeurt steeds vaker dat een werknemer en een werkgever door een bericht op Facebook of Twitter in problemen dreigen te komen. Onlangs bracht de districtschef van de Politie Zuid-Oost Twente haar werkgever in verlegenheid door een mening te geven over het overlijden van twee jonge mensen die zij onterecht in verband bracht met huiselijk geweld. In Alphen moest een raadslid van de gemeenteraadsfractie Trots op Nederland het veld ruimen toen hij via twitter een mening gaf die zijn bazin Rita Verdonk niet beviel. Een ICT-deskundige die sarcastisch twitterde over de salarisonderhandelingen met zijn nieuwe werkgever.

Cisco zag zijn nieuwe baan alsnog aan zijn neus voorbij gaan.

PSV en veel andere werkgevers hebben duidelijk nog niet stilgestaan bij de mogelijkheid over het gebruik van sociale media in goed overleg afspraken met hun medewerkers te maken. Niet om het uiten van persoonlijke meningen te verbieden. Wel om te voorkomen dat beide partijen door ondoordachte handelingen met pijnlijke situaties en onnodige reputatieschade worden geconfronteerd.