Brandschade! Wat nu ...?

Donderdag 27 december 2012 was er brand in de parkeerkelder van het appartementencomplex aan het Hagerpad te Veldhoven. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen, maar de gevolgen waren groot. De bewoners mochten bijvoorbeeld dagenlang hun appartement niet in.

Vanwege de verwoestende gevolgen, heeft een brand vaak een grote impact. Zelfs als er weinig schade is, kan dat vervelend uitpakken. Denk maar eens aan het verlies van fotoalbums of andere bezittingen die dierbare herinneringen oproepen.

Voor de gevolgen van een brand kunt u een brandverzekering afsluiten. Het principe van een brandverzekering is dat de verzekeraar de brandschade vergoedt, tenzij u een ernstig verwijt te maken valt (zoals bij een wietkwekerij op zolder).

Een verzekeraar kan alleen blijven bestaan als ze niet meer uitkeert dan wat ze aan premies ontvangt. Om die reden beoordelen verzekeraars dekkingsverzoeken kritisch. Op zich is dat ook terecht. Als ze dat niet doet, worden misschien onterechte claims vergoed, waardoor de premie voor anderen onnodig stijgt.

Maar… als de verzekeraar te kritisch beoordeelt, kunnen slachtoffers van een brand ten onrechte met lege handen komen te staan. Dit komt vaker voor dan u misschien denkt. Elke advocaat die brandschadekwesties behandelt, kent uit eigen ervaring wel enkele van die zaken.

Als u slachtoffer wordt van brand, adviseren wij u goed op te letten hoe uw brandverzekeraar te werk gaat. De verzekeraar heeft immers (ook) een eigen agenda. Bij twijfel doet u er verstandig aan documenten niet klakkeloos voor akkoord te ondertekenen, maar deskundige hulp in te schakelen. Dit kan een advocaat zijn, maar ook bijvoorbeeld een branddeskundige, die voor u een second opinion uitvoert. Met enkele van dergelijke deskundigen hebben wij goede ervaringen.