Armstrong: Afzien of verjaring?

Armstrong heeft doping gebruikt. Zijn op dope bij elkaar gefietste Tour-de- France titels zijn hem afgenomen. Veel sponsors hebben de samenwerking met hem gestopt. Sommigen onderzoeken al of geld kan worden teruggehaald. Kan dat nog na zo lange tijd?

Als je iets van een ander tegoed hebt, moet je dat tijdig opeisen. Als je dat niet doet, verjaart het recht om het op te eisen via de rechter. De vordering bestaat nog wel, maar kan niet meer worden afgedwongen. Door het op tijd schriftelijk en duidelijk op te eisen, wordt de termijn verlengd.

De mogelijkheid geld te eisen, verjaart na vijf jaar. Een vordering uit een overeenkomst, verjaart vijf jaar nadat volgens het contract betaald moet worden. Als je de verkeerde betaalt of als je recht hebt op vergoeding van schade, start de vijf-jarentermijn zodra je weet wat er aan de hand is. Reden is dat we bij lange radiostilte op een gegeven moment moeten weten waar we aan toe zijn.

In de kwestie van Armstrong zou ik namens de sponsors roepen dat de verjaringstermijn pas is gestart op de dag nadat het rapport van het Amerikaanse anti-dopingbureau uitkwam.

En voor thuis: als iemand na jaren geld van u eist, niet automatisch betalen. Vraag u eerst af of de vordering niet allang is verjaard. Als u eenmaal hebt betaald, kunt u het geld naderhand niet meer terugvorderen!

Maar, … dit ‘trucje’ gaat ook op voor uw debiteuren. Blijf dus niet te lang stilzitten als u geld tegoed hebt. Eis regelmatig betaling en als u lang geen reactie krijgt, is het verstandig een aangetekende brief te schrijven en het adres te (laten) checken. Bij twijfel, bel even met uw advocaat.