Twitter-reglement voor de paus

Sociale media als Facebook en Twitter zijn niet meer weg te denken. Zelfs de Paus heeft nu een eigen Twitter-account; @pontifex. Maar … sociale media hebben ook een donkere keerzijde.

Denk aan de rellen in Haren. Maar ook dichter bij huis kan gebruik van Facebook, Twitter of LinkedIn ingrijpende gevolgen hebben. Voor je baan bijvoorbeeld.

De kantonrechter in Arnhem ontbond de arbeidsovereenkomst van een Blokker-werknemer, nadat hij zijn leidinggevende en werkgever beledigde op Facebook.

Ook kan het linken met relaties van een oud-werkgever onrechtmatig zijn, vanwege een relatiebeding. Wie een anders reputatie schaadt, kan bovendien wegens smaad of laster worden veroordeeld tot schadevergoeding, of strafrechtelijk worden vervolgd.

Steeds meer bedrijven hebben regels voor werknemers, bedoeld om niet negatief in het nieuws te komen. Zou er een twitter-reglement zijn voor wie namens de Paus twittert? Hij doet het vast niet zelf, dus wij zouden dat zeker adviseren!

Sociale media zijn een recent verschijnsel, maar het principe erachter is al oud. Copernicus mocht niet roepen dat de wereld rond was, omdat dat schadelijk was voor het gezag van de kerk. Nu vinden we dat raar. De spelregels veranderen dus van tijd tot tijd. Ondernemers adviseren we daarom regelmatig te checken of ze dit nog wel goed geregeld hebben.

Enige tips. Doe geen uitspraken via internet die u niet zou doen in het bijzijn van uw schoonouders. Maakt iemand u of uw bedrijf zwart, vraag direct er mee te stoppen. Blijven er negatieve berichten verschijnen, dan kunt u in kort geding een verbod eisen.

Wij wensen u een feestelijke jaarwisseling en een fijn nieuwjaar. Dat kan wel, we beledigen er immers niemand mee.