Alaaf! En de rekening?

Terwijl de recessie net heeft ingezet vieren we in het Zuiden van Nederland weer carnaval. Het leven moet worden gevierd. Voor mij is prins carnaval het vaste voor­beeld om uit te leggen wat bedrijven ju­ridisch eigenlijk zijn.

Wat is het verschil tussen een BV, een eenmanszaak en een vennootschap onder firma? Vergelijk het met iemand die onder de carnavalsnaam Prins Jo dun Twidde carnaval viert. Die kan een biertje bestellen, maar moet dat uit eigen portemonnee betalen, net als iemand met een eenmanszaak er per­soonlijk voor moet zorgen dat de reke­ningen worden betaald. Maakt niet uit of ‘op de zaak’ wordt besteld of niet.

De raad van elf kan gemakkelijk 12 bier­tjes bestellen, als er maar wordt afgere­kend. Net als zij moeten ondernemers met een vof er privé voor zorgen dat er wordt betaald als de pot leeg is. Tenzij er namens de carnavalsvereniging (met notariële statuten) wordt besteld en de Prins toestemming heeft dat namens de vereniging te doen. Dan moet de club betalen, alsof de directeur van een BV een bestelling doet. Hoofdregel is dan dat de Prins niet zelf hoeft te betalen, tenzij hij weet de vereniging niet zal kun­nen betalen.

Die carnavalsvereniging met statuten en de BV zijn dus allebei opgericht om de eigen portemonnee te beschermen als het mis gaat, want de vraag is dan toch weer: wie betaalt de rekening?

Daarom moeten actieve verenigingen langs de notaris en raad ik hard aan de weg timmerende ondernemers aan altijd een BV op te richten.