Ikea-balletjes met paard

Albert Heijn en IKEA blijken diepvriesmaaltijden en gehaktballetjes met paardenvlees te hebben verkocht als rundvlees. De winkels gaven hun klanten direct de mogelijkheid om de producten terug te brengen. Hadden de consumenten dit ook kunnen afdwingen als de winkels dat niet hadden aangeboden?

Op grond van de wet mag je een overeenkomst terugdraaien als het geleverde product niet aan de afspraken voldoet. Uitgangspunt is dat het geleverde product de eigenschappen moet bezitten die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.

De verkoper moet de koper naar waarheid informeren over de bestanddelen en eigenschappen van het product. Ook moet de verkoper de koper waarschuwen voor onverwachte, maar bij hem bekende verborgen gebreken. Denk aan een huis waarin een lekkage achter het behang is weggewerkt.

De koper heeft op zijn beurt de plicht om eenvoudig te achterhalen gebreken zelf op te merken. Denk aan de lekkage die direct zichtbaar is als je een keukenkastje opent.

Als de verkoper een mededelingsplicht heeft, hoeft de koper geen onderzoek te doen. Ook mag de koper vertrouwen op mededelingen van de verkoper. Aangezien de etiketten van de diepvriesproducten en gehaktballetjes niet klopten, is de kans groot dat de overeenkomsten teruggedraaid kunnen worden.

Als u iets wilt kopen, is het verstandig u goed te oriënteren. Laat u verder zo goed mogelijk informeren door de verkoper. Door vragen te stellen, voldoet u niet alleen aan uw onderzoeksplicht, maar vergroot u ook de mededelingsplicht van de verkoper. Als zijn uitspraken achteraf niet kloppen, kunt u hem daar op aanspreken, zoals de Albert Heijn en IKEA dat ongetwijfeld bij hun producenten zullen doen. Dit geldt bij iedere koop, dus ook bij de aankoop van een huis, auto of tv.