Verdient dopingrenner meer

Op 25 juli 2007 stond Rabo-renner Michael Rasmussen op het punt de Tour de France te winnen. Maar… toen werd bekend dat hij had gelogen over een recente trainingslocatie. Heeft hij dopingcontroles willen vermijden? De wielerformatie Rabobank ontsloeg hem op staande voet en hij werd uit de Tour teruggetrokken. Geen touroverwinning en geen baan meer.

Ontslag op staande voet is de zwaarste sanctie voor een werknemer die zich misdraagt. Dit is daarom wettelijk heel precies geregeld. Een werkgever mag niet treuzelen en moet direct de exacte reden melden van een ontslag op staande voet.

Rasmussen heeft zijn ontslag op staande voet bij de rechter aangevochten. Er zou te lang zijn gewacht met het ontslag. De kantonrechter vond dat Rabobank veel eerder had kunnen weten dat Rasmussen had gelogen en kende een ontslagvergoeding toe van €715.000,00!

Rasmussen stelt dat Rabobank al eerder op de hoogte was en heeft hoger beroep ingesteld. Hij eist maar liefst €5,8 miljoen. Er is nooit bewijs gevonden van dopinggebruik door Rasmussen, maar dat hij antidopingregels heeft overtreden staat vast. En de vraag blijft; waarom liegen als je niets te verbergen hebt? Heeft Rabobank een dopingrenner ruim zeven ton ontslagvergoeding moeten betalen?

Er gaan veel ontslagen op staande voet onderuit door slecht huiswerk vooraf. Daarom is het raadzaam altijd eerst met een advocaat te overleggen. Het is ook belangrijk voor een werkgever om misdragingen eerst actief te onderzoeken, voor ontslag op staande voet wordt gegeven.

Eventueel kan een werknemer tijdelijk worden geschorst. Gebeurt dit goed, dan is het juridisch geen treuzelen en blijft het ontslag makkelijker overeind. Hier geldt: gelijk hebben is één, gelijk krijgen is een tweede.