Doorstart na faillissement

Goed voorbereid faillissement

Failliet gaan betekent gewoonlijk het einde van een bedrijf in zwaar weer. De activiteit van de onderneming kan soms nog wel worden gered middels een gecontroleerd faillissement. Als de curator bij een goed voorbereid faillissement een doorstart kan realiseren redt hij een deel van de werkgelegenheid en kan hij wat geld binnenhalen voor de schuldeisers. Een doorstart na faillissement heeft alleen kans van slagen als er snel een koper wordt gevonden. Dat drukt de prijs en dat biedt kansen. Vaak lukt dit doordat de oude eigenaar opnieuw wil starten na faillissement of doordat de activiteit wordt overgenomen door een branchegenoot.

Kopen van curator

Bij een goed voorbereid faillissement is de kans dat een ander aan de haal gaat met de onderneming kleiner. Bij een faillissement worden voorraden en inventaris soms los verkocht, maar als een doorstart mogelijk is, krijgt dat meestal de voorkeur. De curator zal namelijk eerst proberen om de onderneming gedeeltelijk of geheel over te dragen. Dit omdat op deze manier de hoogste prijs kan worden gerealiseerd. Daarnaast is het behouden van personeel en werkgelegenheid ook een doel op zich. 

Doorstart na faillissement

Is een doorstart na faillissement wenselijk? Is het besluit voor bedrijf stoppen of failliet gaan onvermijdelijk, maar zou je graag verder willen met de economische activiteit, bijvoorbeeld omdat je vastzit aan een duur huurcontract of teveel personeelsleden? Dan kan een doorstart na faillissement een verstandig besluit zijn. Een faillissement voorbereiden maakt een doorstart gemakkelijker. Het sterkst staat de onderneming die een eventueel faillissement voorbereidt terwijl er

nog geen sprake is van een bedrijf in zwaar weer. Als je pas begint als er sprake is van een dreigend faillissement kun je nog steeds veel doen om schade en bestuurdersaansprakelijkheid te beperken, maar een gecontroleerd faillissement is dan wel al moeilijker te realiseren.

Gecontroleerde doorstart

Een curator verkoopt gewoonlijk alleen de activa, de bezittingen van de failliete rechtspersoon. Als de lopende contracten overdraagbaar zijn worden deze desgewenst mee verkocht. De ondernemer die een bedrijf doorstart na faillissement hoeft het huurcontract niet mee over te nemen en neemt alleen het personeel over dat hij aan het werk kan houden. De curator heeft voor zo’n gecontroleerde doorstart wel toestemming nodig van de rechter-commissaris en moet dus kunnen uitleggen waarom hij verkoopt onder de overeengekomen voorwaarden. Of een failliet bedrijf kopen lukt is vaak ook afhankelijk van de snelheid waarmee je schakelt en ook dat kan bij het kopen van activa in faillissement een prijsbepalende factor zijn. Net als rechten van derden. Een geregelde doorstart is dus makkelijker als belangrijke rechten bij een zustervennootschap liggen of bij de holding.

Juridische en praktische voetangels

Banken eisen vaak pandrechten als het bedrijf in zwaar weer verkeerd en leveranciers hebben vaak een eigendomsvoorbehoud op een deel van de voorraad. Dat dient de curator wel op te lossen bij faillissementsverkoop. Hij kan immers niet meer verkopen dan hij heeft. Ook al bent u relatief goedkoop uit als u van een curator koopt, het gaat vaak toch om een behoorlijk bedrag. Bij het kopen van een onderneming uit faillissement is het daarom verstandig een advocaat mee te nemen naar de onderhandelingen met de curator. Hij weet waarop u moet letten bij de prijsbepaling en de afspraken over wat de curator u levert en onder welke voorwaarden. Dat kan u bijvoorbeeld boetes besparen bij een dag te laat betalen aan de curator.

Wilt u meer weten over een doorstart, faillissement of wat u kunt doen bij een dreigend faillissement? Wij adviseren en begeleiden regelmatig bij een doorstart. Voor uitgebreide informatie kunt u contact opnemen met één van onze advocaten.

Uw advocaten

Onze succesverhalen

Gerelateerde blogs

Waar rijdt Saab naar toe?