Johan en Louis

Bij PSV hoor je vaak dat je met een vriend als Cruijff geen vijanden meer nodig hebt. In zijn drang om Ajax terug te brengen naar de top moest de halve staf er uit. Het bestuur stelde na scherpe Telegraaf columns vast dat het kon vertrekken of gehoorzamen en vertrok.

Ajax is een naamloze vennootschap, met een raad van commissarissen die de directie benoemt en kan ontslaan. Johan Cruijff leek via de ledenraad overal volgzame discipelen te hebben neergezet en iedereen de wet voor te schrijven, maar het wetboek luidt anders: Iedereen die is betrokken bij het bestuur moet zich laten leiden door wat redelijk en billijk is en… het besturen van de vennootschap is aan het bestuur. Het bestuur zet de lijnen uit. Cruijff ontbrak regelmatig bij vergaderingen van ‘zijn’ Raad van Commissarissen (RvC) en bedacht zulke eisen dat Van Basten geen directeur wilde worden.

De RvC heeft nu ‘in het belang van Ajax’ Louis van Gaal aangesteld als bestuursvoorzitter. Johan en Louis moeten redelijk en billijk met elkaar omgaan, waarbij Louis als bestuursvoorzitter de zwaarste stem heeft over de dagelijkse gang van zaken binnen de club. Het recht is dus met Van Gaal en hem wacht een zware klus.

Hier kunnen ondernemers - en mensen in het verenigingsleven - van leren. Enkele tips: haal bij ruzie een ‘onafhankelijk’, sterk persoon binnen, zoals bij Ajax. Als er rare verhoudingen ontstaan, is het belang van de vereniging of het bedrijf altijd de beste leidraad. Heel praktisch bij een BV met twee 50% aandeelhouders: altijd samen het bestuur vormen, want anders is de ander niet meer te ontslaan. Niemand moet in zijn eentje de baas kunnen spelen, tenzij de hele club alleen van hem is.