Opgelicht door Nederlandse energiemaatschappij

Vanaf 25 mei 2018 is een zéér agressieve Nederlandse energiemaatschappij actief op de markt. Deze energiemaatschappijen proberen u met een 15%-kortingsverhaal een energieovereenkomst aan te smeren een grote energiemaatschappij. Deze energieovereenkomst is dan “goedkoper” dan uw huidige energieovereenkomst, althans dat is het verhaal. Op een zeer listige wijze dwingt de energiemaatschappij u om akkoord te gaan met de voorgestelde werkwijze. U heeft echter niet in de gaten dat u, vanaf het moment dat u akkoord gaat, automatisch vastzit aan een dure energieovereenkomst. Van de betreffende energieovereenkomst blijkt vaak niets te kloppen. U bent dus opgelicht door de energiemaatschappij. Kunt u daartegen iets doen? Ja, dat kan.

Hoe gaat deze Nederlandse energiemaatschappij te werk?

De energiemaatschappij koopt via de openbare registers gegevens op van zzp’ers. Daarna neemt de energiemaatschappij telefonisch contact met u op. Telefonisch wordt het bekende 15%-kortingsverhaal toegepast: “U kunt via onze bemiddeling 15% korting besparen op uw energiekosten ten opzichte van uw huidige energiemaatschappij, bla bla bla”. Terwijl u aan de telefoon hangt, ontvangt u een e-mailbericht. In dat e-mailbericht staat: “Bekijk ons aanbod”. U wordt door de energiemaatschappij bewogen om op die link te klikken. Zodra u daarop heeft geklikt zit u vast aan een 5-jarige energieovereenkomst met een grote energiemaatschappij. De elektriciteit- en/of gastarieven in deze energieovereenkomst zijn vaak hoger dan bij uw huidige/vorige energieovereenkomst. En voor deze energieovereenkomst geldt geen bedenktijd. U bent dus opgelicht door de energiemaatschappij.

Energiemaatschappijen weten vaak van niets

U bent opgelicht door energiemaatschappij. U ontvangt een contract van een energiemaatschappij waarvoor geen bedenktijd geldt. U denkt dan vaak dat u niets kan ondernemen. Dat is onjuist. Frappant is dat energiemaatschappijen vaak van niets weten. De klantgegevens zijn niet in de systemen terug te vinden. De energiemaatschappij stuurt u meteen een energieovereenkomst op dat bij de aangesloten energiemaatschappij zelf niet lijkt te bestaan. Energiemaatschappijen hebben op deze manier veel mensen opgelicht. 

(Energie)overeenkomsten beëindigen 

Energiemaatschappijen en tussenpersonen zijn in Nederland gebonden aan de Elektriciteitswet en de Gaswet. Wanneer in strijd wordt gehandeld met de wet is het mogelijk dat geen geldige (energie)contract tot stand is gekomen. Uit de energieovereenkomst moet bijvoorbeeld blijken dat u geen goedkopere energieovereenkomst heeft afgesloten terwijl dat telefonisch wél was toegezegd. U kunt dan de (energie)overeenkomst met de energiemaatschappij beëindigen, want dat is dwaling en/of de wet is geschonden.

Vragen?

Bent u ook opgelicht door een Nederlandse energiemaatschappij en heeft u daar vragen over? U kunt contact opnemen met mr. P.A. (Pietro) Bonaparte, advocaat aansprakelijkheidsrecht bij SMART Advocaten, via 040-4009106 of mail naar: pietro@smartadvocaten.nl.